Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2020 17:38:03

Osud ležáckých obyvatel je stálou připomínkou obětí za naši svobodu

Osud ležáckých obyvatel je stálou připomínkou obětí za naši svobodu

Marek Výborný uctil v Chrudimi památku obětí Ležáků.

Je to 78 let od okamžiků, kdy se naplnil osud malé kamenické osady Ležáky na Chrudimsku. Při pátrání po vysílačce Libuše a spolupracovnících parašutistů narazili nacisté i na ležáckou stopu. 24. června osadu obklíčilo gestapo, zatklo všech 47 obyvatele od dětí až po starce a ještě ten večer jich 34 nacisté na pardubickém Zámečku zavraždili. 11 dětí poslali přes Lodž do Chelmna, kdy byly zavražděny. Pouze dvě sestry Jarmila a Marie Šťulíkovy byly poslány do německých rodin na "převýchovu". Smrt ležáckých obyvatel je vlastně učinila "nesmrtelnými". Jsou stálou připomínkou obětí za naši svobodu. „Každý rok znovu a znovu si uvědomuji tu hloubku celého místa památníku Ležáky. U Knihy obětí tu obrovskou tragédii každého lidského příběhu a života všech ležáckých obětí," uvedl poslanec Marek Výborný, který za KDU-ČSL uctil památku obětí v Chrudimi.

„Letos bylo pietní shromáždění komorní přesto velmi důstojné. Rád jsem se osobně pozdravil s ředitelem památníku plk. Eduardem Stehlíkem stejně jako s poslední přeživší paní Jarmilou Doležalovou. Známe se již řadu let osobně, je to obdivuhodná dáma, která se společně se svou dcerou i vnučkou aktivně snaží, aby se na osud Ležáků nikdy nezapomnělo. Vzpomínám na její besedy na našem gymnáziu i na křest knihy o ležácké tragédii. Díky za Vaše nasazení," řekl Výborný.

Bývalý předseda KDU-ČSL poděkoval také za iniciativu, aby byl legislativní cestou vložen do kalendáře památný den "Den vypálených obcí". „Shodli jsme se právě na datu 24. června. Vše ve spolupráci s místopředsedkyní Senátu Miluší Horskou a ředitelem památníku co nejdříve připravíme k projednání v Parlamentu," dodal.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama