Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2021 8:51:00

Pokud se situace nestabilizuje, školáky nebude mít kdo učit plavat

Pokud se situace nestabilizuje, školáky nebude mít kdo učit plavat

Vláda likviduje plavecké školy v ČR a nemá přehazovat kontrolní povinnost na podnikatele.

Jedním zcela opomenutým segmentem zasaženým důsledky COVID-19 jsou plavecké školy. Už od roku 2016 jsou povinnou součástí školních vzdělávacích programů a zajišťují kurzy plavání především pro základní školy. Bohužel kvůli pandemii se žádné kurzy plavání pro školáky v tomto školním roce neuskutečnily a plavecké školy tak přišly o základní zdroj příjmu z kurzovného. AntiCovid tým proto požaduje brzké vyřešení této situace.

Řadu pracovníků na místech lektorů a plavčíků už školy musely propustit a tito zaměstnanci často přešli do úplně jiných profesí. Pro plavecké školy totiž vláda nepřipravila žádné kompenzační programy. Hrozí tedy, že na mnoha místech republiky budou muset svoji činnost ukončit a tím pádem školy nebudou moci naplnit své vzdělávací programy.

„Vládní opatření zasáhla do mnoha odvětví. Na některé obory ale naprosto zapomněla, příkladem jsou již zmiňované plavecké školy, které jsou v České republice unikátní,“ řekl poslanec za KDU-ČSL a člen AntiCovid týmu Marek Výborný, podle kterého Plavecké školy dodnes neví, jak jim budou ztráty kompenzovány. „Pokud se situace rychle nestabilizuje, školáky nebude mít v plaveckých školách kdo učit,“ doplnil Výborný.

Koalice SPOLU po konzultacích s Českou unií školního plavání a Asociací plaveckých škol tak vyzývá ministerstvo školství, aby začalo rychle jednat. Kompenzace je totiž možné nastavit podle objektivních kritérií. Plavecké školy mají smlouvy se školami na počet žáků na kurzech. Tyto smlouvy ale nebyly ve školním roce 2020/21 naplněny. Je tak možné na každého takto smluvně podloženého žáka vyplatit plavecké škole alespoň symbolickou kompenzaci či mimořádnou dotaci ze strany MŠMT. Jedině tak budeme mít jistotu, že od září bude mít zase kdo poskytovat kurzy plavání pro naše školáky.

Kontrolní povinnost není možné přenášet na restauratéry

AntiCovid tým konstatoval, že kontroly hostů na zahrádkách restaurací, při kterých by měli personálu předkládat doklady o očkování, negativní test nebo potvrzení o prodělání nemoci COVID-19, nesmí jít k tíži podnikatelů. „Stát nesmí přehazovat kontrolní povinnost na podnikatele. Proto jsme rádi, že vláda upustila od původního konceptu, kdy například restauratéři měli kontrolovat to, zda mají hosté opravdu platné testování či očkování. Na druhou stranu, systém kontroly hygienou či policií nikdy nebude moci, s ohledem na kapacity, fungovat. Přestaňme už řešit nesmyslné restrikce a spoléhejme na osobní odpovědnost každého jednotlivce. To je v tuto chvíli jediná možná cesta,“ konstatoval k současné situaci člen AntiCovid týmu a místopředseda ODS Marin Kupka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama