Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2021 13:03:00

Stát musí hýčkat řemeslo a odborné vzdělávání

Stát musí hýčkat řemeslo a odborné vzdělávání

Komentář na facebookovém profilu k odbornému školství

 Poslední roky mám pocit, že z odborných učilišť a středních odborných škol se stává oblast státem přehlížená. I ve společnosti často vnímám tendence dělat ze škol, zaměřených na řemeslo, jakousi druhou kolej vzdělávání. A to se v praxi významně podepsalo na tom, že řemeslo v Česku uvadá, přestává být při výběru školy mnohdy atraktivním pro děti i jejich rodiče.

Nejednou jsem se setkal s názorem, že dnes je nezbytně nutné za každou cenu tlačit dítě do co nejvyšších stupňů vzdělávání, protože je to tak nějak "společensky očekáváno". A výsledek? Lidí, co umí řemeslo, je stále méně a méně. A něco vám povím: je to špatně!

Vzdělávání v této oblasti musí stát naopak ocenit, podpořit. Má na to páky. Ať už jde o samotné financování takových škol, nebo veřejnou motivaci a podporu odborných oborů. To je směr, kterým musíme jít. Jinak nám v budoucnu už nikdo neopraví tekoucí kohoutek nebo hodinky.

V dnešní době musí stát významně propojovat sféru komerční a vzdělávací. Tam je také jeho velká úloha. Jsem přesvědčený, že tyto systémové nedostatky musí být co nejrychleji odstraněny. Dokud je ještě čas!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama