Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2023 14:07:00

Sucho v Česku trvá, jeden déšť situaci neřeší

Sucho v Česku trvá, jeden déšť situaci neřeší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nutným investicím do přírody

 Dlouhodobé analýzy hovoří jednoznačně. Sucho trápí Česko a je to velký problém. Mnozí lidé si to možná ani neuvědomí, protože voda z kohoutku teče jako vždy, ale pro zemědělce, zahrádkáře, ale i občany se studnami to problém je. A je to pro nás první varovná vlaštovka. Očekávat, že bude líp? Vzhledem ke klimatickým změnám asi nemůžeme.

Co s tím? Investice. Do čeho? No paradoxně do věcí, které nám přijdou jako zcela samozřejmé, nejde mnohdy o žádnou raketovou vědu, ale dlouhá éra socialismu a naše ignorace přírody nás přivádí k tomu, že se musí znovu budovat například remízky, malé rybníky, tůně apod. Česká příroda byla vytěžována na maximum bez úvah nad budoucností.

Tato éra už je naštěstí pryč. Všichni, kdo pracují s půdou, si uvědomují, jak jsou nezbytné kroky, které jsem velmi zjednodušeně popsal výše. S kolegou ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem jsme si plácli na intenzivní spolupráci. Naše resorty mohou se suchem bojovat daleko lépe, pokud bude dobře nastavena spolupráce.

Inestice do přírody je investicí do nás samých. Chceme mít v budoucnu zdravější přírodu? Chceme mít co jíst a pít? Samozřejmě, že ano. Za Ministerstvo zemědělství České republiky máme v oběhu řadu programů, které finančně pomáhají bojovat se suchem.

Vše detailně popisujeme na webu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama