Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2022 10:21:00

Vzdělávání učitelů je zásadní téma

Vzdělávání učitelů je zásadní téma

Komentář na facebookovém profilu k novele zákona o pedagogických pracovnících

 V úterý jsem pod záštitou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu uspořádal v PS kulatý stůl na téma "Vzdělávání ped. pracovníků v kontextu novely zákona". Téma, které opět začíná rezonovat nejen odbornou veřejností, protože novela zák. o ped. pracovnících se právě nachází v meziresortním připomínkovém řízení.

Byl jsem rád, že pozvání přijali zástupci akademiků, fakult vzdělávajících učitele i zástupci platforem a organizací věnujících se kvalitě ve vzdělávání jako např. Učitel naživo.

Příspěvky a diskuse se týkaly hlavně nové možnosti přijímat ve výjimečných případech do pozice učitele i osvědčené odborníky z praxe. O podmínkách a kritériích, které by měli splňovat. O jejich pedagogickém vzdělávání i o možnostech, jak otevřít další vzdělávání učitelů i organizacím mimo vysoké školy. Stranou zájmu nezůstalo ani téma podpory začínajících učitelů, důrazu na oborovou didaktiku, regionálních rozdílů školské soustavy. Je zřejmé, že cestou bude posílení kompetencí a z toho i plynoucí odpovědnosti ředitelů škol. To mají být lídři (pedagogičtí, vizionářští, manažerští) své školy!

Přes často značně odlišné postoje jsem rád, že jsme vzájemně dokázali vyslechnout názory a postoje všech zúčastněných. Ukazuje se, jak důležité je slézt z barikád a vzájemně si naslouchat a hledat společně cesty k rozumným řešením, nebát se hledání konsensu. Protože cíl máme jeden společný a to je zajištění kvalitního vzděláváni v našich školách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama