Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2019 6:28:00

Zamítnutí prorodinných opatření je krokem proti našim rodinám

Zamítnutí prorodinných opatření je krokem proti našim rodinám

Vláda odmítla prorodinná opatření z pera KDU-ČSL. Lidovci nadále trvají na tom, že tato novela obsahuje řadu kroků, které mají důchodový systém učinit přátelštější vůči ženám a rodinám. Jsou to dílčí, ale důležité věci, neřešíme důchodovou reformu.

 KDU-ČSL předložila soubor osmi konkrétních opatření, který by výrazně usnadnil život pracujícím rodičům, studentům, lidem před důchodem nebo ovdovělým. Zároveň by přispěl i k růstu porodnosti, která je zásadní pro udržitelnost důchodů a veřejných financí.

Lidovci koncem března předložili k projednání balíček osmi konkrétních bodů, které mají za cíl podpořit pracující rodiče, zastavit vymírání české společnosti a narovnat rozdíly v důchodech mezi rodiči pečujícími o děti a těmi, kdo děti nemají vůbec nebo s nimi nezůstávali doma na rodičovské dovolené.

„Za KDU-ČSL říkám, že zamítnutí těchto opatření je krokem proti našim rodinám. Stát se zde nechová přátelsky k těm, kteří ponesou na svých bedrech v budoucnu celý důchodový systém a veřejné rozpočty. Zbývá nám přesně 20 – 25 let, abychom stihli vychovat novou generaci, než bude situace v oblasti starobních důchodů pod největším tlakem početných generací odcházejících do důchodu,“ upozorňuje Marek Výborný, předseda KDU-ČSL. Podle něj se bez dostatečně početné nové generace nebudou moci dnešní pracující spolehnout na adekvátně vysoké důchody ze státní kasy. Stejně tak je již nyní situace limitem pro to, mít děti v takovém počtu, jaký by si rodiče mnohdy přáli. Z finančních důvodů a díky vysokým odvodům si to nemohou dovolit a chybí jim také čas na výchovu dětí.

„Některá opatření ve prospěch prorodinné politiky připravila KDU-ČSL ještě za Sobotkovy vlády. Tehdy se setkala s podporou, pro bylo původně i hnutí ANO,“ připomíná jeden z předkladatelů a bývalý ministr Marian Jurečka. „A souhlas se zvýšením důchodů matkám za vychované děti vyjádřil současný premiér Andrej Babiš ještě v únoru tohoto roku v rozhovoru pro Lidové noviny (2. 2. 2019). Nicméně po dnešním jednání vlády je všechno jinak,“ podivuje se zásadní změně postoje premiéra předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Současná finanční situace rodin v České republice

„Pro KDU-ČSL je důležité ocenit práci rodičů tak, aby jediným parametrem zásluhovosti pro výpočet výše budoucího důchodu nebyla pouze výše výdělku, ale aby se více ocenila celková investice rodičů do budoucí generace. Například výchova jednoho dítěte s vysokoškolským vzděláním stojí rodiče více než 3,5 mil. Kč, tyto peníze mohly investovat do svého osobního důchodového spoření, ale tito rodiče udělali investici pro budoucnost naši společnosti jako celku a to chce KDU-ČSL daleko více podpořit a ocenit,“ připomíná Marian Jurečka.

Rodiče, kteří se starají o děti a tráví s nimi čas na mateřské a rodičovské dovolené jsou za svoji péči v současnosti „trestáni“ nižšími důchody. Aktuální důchodový systém navíc představuje pro tyto rodiny nejvyšší odvodovou zátěž, což je finančně značně vyčerpávající a nespravedlivé. Podle lidoveckého návrhu by si pracující rodiče měli finančně polepšit. Pokud by v rodinách s dětmi zůstalo více peněz, umožnilo by jim to zajistit lepší vzdělání i zaopatření jejich potomků.

„S ohledem na zamítavé stanovisko vlády jsme nyní připraveni hledat podporu našeho návrhu napříč Sněmovnou. Zároveň budeme po vládě chtít detailní a transparentní vyčíslení nákladů i současných a budoucích přínosů pro státní rozpočet, protože v číslech dopadů se výrazně rozcházíme,“ reagoval na odmítavé stanovisko vlády předseda lidovců Marek Výborný. „Je v zájmu naší budoucnosti, aby byl návrh přijat, takže o něm budeme diskutovat nejen v rámci opozice, ale i s poslanci z hnutí ANO a ČSSD,“ doplnil Marek Výborný.

Čeho se návrh KDU-ČSL týká?

Zvýšení důchodu o 500 korun měsíčně by se měly dočkat především ženy – matky, a to za každé vychované dítě. Jednalo by se o rychlou částečnou kompenzaci za současné nespravedlivě nižší důchody žen, které se staraly o děti a díky tomu měly nižší příjem. Podmínkou je nárok na starobní důchod.

Zároveň má umožnit ženám (obecně rodiči, který pečoval o malého potomka) dřívější odchod do důchodu bez následné sankce, a to o rok dříve za každé dítě.

KDU-ČSL dále navrhuje umožnit oběma rodičům zkrácené úvazky nebo méně časově náročné zaměstnání bez dopadu na snížení důchodu. Oba rodiče by mohli vyloučit svůj případný nižší příjem až do 10 let věku dítěte. Nyní může této možnosti využít jen jeden rodič, a to do věku 4 let nejmladšího dítěte.

Kromě pracujících rodičů myslí KDU-ČSL také na studenty na vysokých školách, kterým by se tak studium opět započítávalo do důchodu, jako tomu je až do roku 2010. Studium představuje práci a přípravu na budoucí povolání. Lidovci vidí v dosažení vyššího vzdělání přínos pro celou ekonomiku. Studium by se tak započítalo do náhradní doby pojištění, jako dříve.

V neposlední řadě lidovci chtějí pomoci ovdovělým, pro které požadují zvýšení vdovských a vdoveckých důchodů o 30 procent výměry a také prodloužení minimální doby jejich pobírání z jednoho roku na pět let.

KDU-ČSL navrhovala:

  1. Nižší odvody pro pracující rodiče (samostatný návrh, kterým se vláda teprve bude zabývat)
  2. Zvýšení důchodu o 500 korun za každé vychované dítě
  3. Navýšení vdovských a vdoveckých důchodů; prodloužení minimální délky pobírání
  4. Zvýhodnění matek při dřívějším odchodu do důchodu
  5. Zkrácené úvazky pro rodiče se zachováním stejného důchodu
  6. Započítání studia na vysoké škole jako náhradní doby pojištění
  7. Snížení doby povinného pojištění na 10 let při dosažení důchodového věku
  8. Zkrácené úvazky před důchodem bez snížení důchodu
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama