Mgr. Marie Benešová

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2020 22:06:00

Evropské právo mění celkový kontext institutu skutečného majitele

Evropské právo mění celkový kontext institutu skutečného majitele

Projev na 54. schůzi Parlamentu České republiky dne 7. července k návrhům k vládnímu návrhu zákona, o evidenci skutečných majitelů

Děkuji za slovo. Tak tento vládní návrh navazuje na předchozí, který jste právě propustili. A jedná se o rovněž transpoziční zákon, který bohužel už měl být dávno projednán. A uplynula transpoziční lhůta 6. 1. 2020. Na to speciálně tedy upozorňuji. Tento návrh zákona, jeho cílem je předně řádně transponovat do českého právního řádu nové požadavky týkající se evidování skutečných majitelů podle tak zvané 5. AML směrnice. A v té souvislosti revidovat relevantní transpozici novelizované této směrnice.

Základní změny, které směrnice přináší, je požadavek na veřejnost alespoň některých údajů o skutečných majitelích, zavedení mechanismu ověřování a kontroly pravdivosti údajů vedených v evidencích a stanovení efektivních sankcí.

Nové požadavky evropského práva do značné míry mění celkový kontext institutu skutečného majitele a jeho evidování a zvyšuje se též jeho význam. Je klíčové, aby byl pojem skutečného majitele v zákoně vymezen přesně a aby odrážel požadavky evropského práva. Centralizovaná evidence pak umožňuje rychle a efektivně sdělovat a zjišťovat údaje.

Já poprosím tedy o propuštění tohoto materiálu do prvního čtení, protože jak už jsem uvedla, dne 6. 1. 2020 uplynula transpoziční lhůta. A pak byl tedy návrh kvůli koronavirové krizi stažen z projednávání a znovu tedy projednán poté, co krize odezněla. Legislativní radou vlády prošel 19. 2. 2020 bez problémů a doporučila tato vládě jeho schválení.

Pokud jde o ten sporný bod, diskutovaný § 5 odst. 4 návrhu, tak se nejedná o výjimku, ale o zpřesnění. Toto jsme upravili přímo na Ministerstvu spravedlnosti. Jedná se o odborné posouzení. A pokud tady někdo z poslanců uvažuje o vypuštění, pokud to vypustíte, klidně, význam bude stejný, protože dospějeme ke stejnému závěru potom výkladem. Je to materiální zpřesnění o smyslu, ne o jednotlivci. To je asi k úvodu vše, co jsem chtěla říct. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama