Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2016 11:15:49

Boj o střechu nad hlavou v Písnici a Vršovicích pokračuje

Boj o střechu nad hlavou v Písnici a Vršovicích pokračuje

Další z protestů proti tomu, že společnost ČEZ chce prodat byty a sídlišti Písnice a ve vršovické Bělocerkevské ulici i s nájemníky, se v úterý 23. 8. uskutečnil před budovou ČEZ, a. s., na Praze 4.

Došlo k jednání zástupců radnice, nájemníků, iniciativy Moje Písnice se zástupci energetického gigantu v čele s generálním ředitelem. Protestu se zúčastnila i poslankyně a pražská zastupitelka Marta Semelová (KSČM).

Iniciativa Moje Písnice následně v prohlášení uvedla, že po více jak třech hodinách nepřetržitého jednání jsou výstupy pro obyvatele sídliště Písnice a bytového domu Bělocerkevská v zásadě následující. Za prvé: pokud mají obyvatelé zájem byty koupit a lépe tak pojistit budoucnost svého bydlení a celku sídliště Písnice, mají sebe sama zorganizovat do bytového ‚mega-družstva‘ 739 bytů, připravit jistinu 30 mil. Kč a vstoupit jako řádný uchazeč do výběrového řízení, na byty v nichž bydlí. Obdobné platí pro byty ve Vršovicích. Za druhé: pokud byty koupit nechtějí nebo nemohou, nezbývá jim, než doufat, že se naplní optimistická předpověď zástupců ČEZ, a.s., tj. že bytové domy koupí zodpovědný nový majitel, který bude mít se sídlištěm dobré úmysly a plány, které počítají zejména se zachováním stávající základny nájemníků.

Za třetí: ČEZ, a.s., považuje stávající ‚sociální kritéria‘ výběrového řízení a nezávazné stanovení práv a povinností nového vlastníka za maximální možnou a přitom obhajitelnou variantu omezení pro případného kupce. Za čtvrté: zástupci ČEZ, a.s., přislíbili prozkoumat možnost posunu termínu podání nabídek ve výběrovém řízení na pozdější datum. A za páté: zástupci ČEZ, a.s., považují zvolený postup prodeje celku sídliště Písnice a bytového domu Bělocerkevská za nejvhodnější řešení s důrazem na ekonomická hlediska a nepostižitelnost vedení společnosti v souvislosti se zvoleným způsobem prodeje. Všechna ostatní hlediska nemají v kontextu privátní obchodní společnosti, byť s většinovým státním podílem, žádnou relevanci a mohou být záminkou pro žalobu vůči vedoucím představitelům společnosti.

Semelová bude interpelovat premiéra i ministry

„Bezprostřední reakcí obyvatel bytů, kteří celé jednání strávili v napjatém očekávání přímo před budovou ČEZ, a.s., v Praze-Michli, bylo rozčarování a projevy nespokojenosti. Během tří hodin jednání se počet účastníků tohoto shromáždění na podporu iniciativy Moje Písnice vyšplhal až na přibližně 170. Jejich řady pak rozšířila rovněž například paní poslankyně Marta Semelová,“ uvedl mluvčí a tajemník iniciativy Moje Písnice Ondřej Václavík. Další jednání zúčastněných stran je předběžně sjednáno na 6. září. „Bydlení nelze považovat za běžné zboží, lidé mají na bydlení právo,“ uvedla Semelová při rozhovorech s lidmi, kteří na její podporu reagovali kladně a kladli jí dotazy. Poslankyně, která je zároveň pražskou zastupitelkou, je připravena v záležitosti interpelovat premiéra i příslušné ministry.

ČEZ, a. s., byty získal bezplatně v roce 1992, v rámci takzvané velké privatizace. Ty, které dosud prodával – například v lokalitách Kadaň, Chomutov, Jirkov, Klášterec nad Ohří, Štěchovice – byly vždy prodány přímo nebo nepřímo nájemníkům za zbytkovou cenu. Nyní ČEZ, a. s., argumentuje tím, že chce být „řádným hospodářem“. Lidé, kteří před budovou čekali na první výsledky jednání, ale říkali, že své byty léta zvelebovali sami, někteří dokonce odpracovali stovky brigádnických hodin při výstavbě sídliště. Říkali i to, že ČEZem byli tlačeni do toho, aby založili družstva, což někteří učinili, slibován jim byl odkup bytů za zbytkovou cenu, vše se však náhle změnilo, sliby jsou pryč. ČEZ, a. s., začal jednat až po opakujících se protestech. Lidé se obávají další výstavby, protože v místě má být vystavena trasa metra D, čímž získá na lukrativnosti. V ohrožení jsou podle nájemníků i místní hřiště nebo senior-park.

(ac)

Foto: Andrea CERQUEIROVÁ

Poslankyně Marta Semelová (KSČM) diskutuje před budovou ČEZ, a. s, s nájemníky bytů ze sídliště Písnice a Vršovic.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama