Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2010 20:40:33

Dopady škrtů vládu nezajímají

Dopady škrtů vládu nezajímají

Státní rozpočet přenáší obrovské ekonomické zatížení na domácnosti* Nejvíce ohroženy jsou mladé rodiny s dětmi, senioři a ekonomicky slabší spoluobčané*Komunisté odmítají asociální politiku panské koalice

Komunistická strana Čech a Moravy zásadně nesouhlasí s asociální politikou současné vládní koalice, a proto bude podporovat veškeré protestní akce odborů proti postupu vlády v sociální oblasti. Novinářům to včera řekla poslankyně a kandidátka do pražského zastupitelstva Marta Semelová (KSČM).

Vláda podle poslankyně staví státní rozpočet na škrtech, a tím přenáší obrovské ekonomické zatížení na domácnosti. »Jaké budou dopady tohoto zatížení, vládu nezajímá,« konstatovala Semelová. Přitom je podle ní zřejmé, že se výrazně zvýší počet chudých a mnoho lidí se propadne do dluhových pastí. V této souvislosti připomněla, že za devět měsíců letošního roku už bylo vyhlášeno 4320 osobních bankrotů, přičemž za celý loňský rok jich bylo »jen« 2500. »V meziročním srovnání narostly osobní bankroty o 50 procent. Kolik jich asi bude v příštím roce?«

»Deformy« proti lidem

Česká vláda podle KSČM systematicky snižuje cenu práce občanů, čímž nahrává velkým soukromým a zahraničním firmám, které zneužívají levnou pracovní sílu pro svůj zisk. »Jestli si někdo myslí, že tím, že se sníží či zruší odvody pro zaměstnavatele, dojde ke zvýšení mezd zaměstnanců, je na hlubokém omylu. Zaměstnanci toto zvýšení příjmů zaměstnavatelů zaplatí ze své kapsy ještě jednou, a to placením zvýšeného DPH, což bude mít velký vliv na ceny potravin, léků a dalších důležitých věcí základní životní potřeby,« konstatovala poslankyně.

KSČM takový postup jednoznačně odmítá, zdůraznila Semelová. Stejně tak odmítá zvyšování nájmů, poplatky ve zdravotnictví, snižování platů v rozpočtové sféře, omezení porodného, zrušení sociálních dávek a podpory v nezaměstnanosti, či snížení fondu kulturních a sociálních potřeb. Podle poslankyně jde o opatření, jejichž dopady nejvíce ohrozí mladé rodiny s dětmi, seniory a ekonomicky slabší spoluobčany. Semelová je přesvědčena, že dojde k dalšímu růstu nezaměstnanosti, což se bude týkat především absolventů škol, žen nad 50 let věku, žen po mateřské dovolené, ale i dalších skupin obyvatelstva. Vyzvala proto občany, aby se »nenechali uměle rozdělovat touto vládou a spojovali se proti těmto škrtům.« »Jednou se to týká zaměstnanců v rozpočtové sféře, příště se to bude týkat ostatních. Nečasovy 'deformy' jsou namířené proti lidem,« dodala s tím, že KSČM podporuje všechny protesty odborů proti politice vlády v sociální oblasti.

Jak naplnit státní kasu?

Semelová připomněla, že komunističtí zákonodárci opakovaně předkládali návrhy, jak naplnit státní kasu. Jde například o progresivní zdanění lidí s vysokými výdělky, zrušení stropů na odvody pojistného na zdravotní a sociální pojištění a naopak zavedení stropů na financování volebních kampaní. Navrhují také odmítnout účast v zahraničních vojenských misích, které stály jen loni tři miliardy korun. Komunisté chtějí také rušit přebytečné státní instituce. Jako příklad uvedla Semelová Ústav pro studium totalitních režimů, který stojí ročně více než sto milionů korun. Za důležité považuji také odstraňování korupce a tunelování majetku. »Je pro nás nepřijatelné, aby dluhy Kalouska platili občané, kteří dnešní stav nezavinili,« prohlásila Semelová. Vyzvala proto občany, aby využili svého práva, šli k volbám a dali hlas KSČM.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama