Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2012 12:10:15

Jsem proti rušení knihoven

Jsem proti rušení knihoven

Na výboru Zastupitelstva hlavního města Prahy pro kulturu jsme byli seznámeni s napjatou situací kolem Městské knihovny v Praze. Její letošní rozpočet je podle sdělení ředitele MK o 13 mil. Kč nižší než loni.

 Z tohoto důvodu má dojít nejen k úpravě provozní doby jednotlivých poboček, ale také k uzavření pěti poboček MK. Zmíněná uzavírka se má týkat poboček v MČ Praha 3 (Chmelnice - zde probleskla informace, že se hledá řešení, aby byla zachována), Praha 4 (Pankrác, oddělení pro dospělé), Praha 5 (Cibulka, oddělení pro dospělé), Praha 7 (Letná, oddělení pro dospělé) a Praha 10 (Vršovice).
Provoz má být ukončen v březnu. V návaznosti na to má být propuštěno 28 knihovníků. Snížený rozpočet se projeví i ve výrazném omezení nákupu knih, který je již dnes hluboko pod celostátním průměrem. V praxi to má znamenat redukované doplňování naučné literatury a minimální či nulové doplňování beletrie pro dospělé.
Od roku 1990, kdy Městská knihovna v Praze měla 80 poboček, se jejich počet snížil na zhruba 45. Přitom v hlavním městě každoročně narůstá počet čtenářů o 10 tisíc, loni navštěvovalo knihovny nejvíc lidí za posledních pět let. Se zvýšením DPH a s tím i se zdražením knih lze očekávat, že zájem o půjčování v knihovnách poroste, protože lidi na kupování nových knih nebudou mít.
Tato drastická opatření budou mít dopad nejen na propuštěné zaměstnance, kteří budou, zvlášť po padesátce, těžko shánět práci. Ale také na seniory, z nichž mnozí, vzhledem ke svému zdraví, nebudou moci cestovat hromadnou dopravou, často s přestupy, do vzdálenější knihovny. Například na MČ Praha 7, která má na 43 tisíc obyvatel pouze dvě pobočky. Letenská se má zrušit, druhá - v Břevnově - je vzdálena asi šest stanic plus kousek pěšky. Mnohé starší spoluobčany, kteří se těžko pohybují, tato vzdálenost odradí a s půjčováním knih se budou muset rozloučit. Dopad to bude mít i na děti. Přitom podle mezinárodních průzkumů z posledních let stále víc a víc zaostávají české děti v tzv. čtenářské gramotnosti. Knihu nahrazuje či vytlačuje televize, video, počítač. Přitom právě v dětství se vytváří vztah ke knize. Ta má v životě člověka přitom nepostradatelný význam. Rozvíjí fantazii, rozšiřuje slovní zásobu a vyjadřovací schopnosti, formuje osobnost člověka, jeho citové vnímání, názory, pohled na svět, rozšiřuje všeobecné znalosti. U knihy se dokážeme od srdce smát i zapomenout na vlastní trápení. Ne náhodou jí lidé dali přívlastek »přítel člověka«.
Nemohu proto souhlasit se škrty právě v této oblasti. Proto jsem proti tomu vystoupila nejen na výboru pro kulturu, ale i na zasedání Zastupitelstva hl. města, kde jsem žádala o přesun 10 milionů korun z peněz na marketingovou kampaň, týkající se prezentace Prahy, na dofinancování Městské knihovny tak, aby nedošlo ke zmíněnému rušení jejich poboček. Bohužel, návrh při hlasování v zastupitelstvu neprošel.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama