Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2013 21:09:11

Klub KSČM navrhl odvolat Radu hlavního města Prahy

Klub KSČM navrhl odvolat Radu hlavního města Prahy

Klub KSČM dlouhodobě upozorňuje na neřešené závažné problémy hlavního města, na nekompetentnost a neschopnost Rady hl.m.Prahy řídit metropoli. Bohužel situace se nelepší, ale zhoršuje, a v poslední době se stala už naprosto neúnosnou

          Je pravda, že počátky mnohých kauz sahají do minulých volebních období, nicméně, namísto postupného řešení, se problémy prohlubují a k nim se přidávají další. Výsledkem je chaos, naprosté znedůvěryhodnění města a personální rozvrat na pražském magistrátu. Praha se za poslední roky stala synonymem pro korupci, plýtvání peněz daňových poplatníků, pro předražené neprůhledné zakázky, přesouvání veřejných peněz do soukromých firem a najímání externích firem na práce, které mají v popisu úředníci magistrátu, ať už se jedná o IT techniku, právní služby či jiné činnosti. Tolik potřebné finance pro oblast sociální, pro školství, zdravotnictví, kulturu a další, se vyhazují oknem.

            K odpovědnosti se pochopitelně nikdo nehlásí. V médiích jsme svědky nechutných handrkování, vzájemných osočování a přehazování viny jeden na druhého. Nikdy za nic nemůže. Když je nejhůř, odnese neodpovědnost politika nějaký úředník. A zatím problémů a pochybení dál přibývá. A není toho málo:

·         Tunel Blanka – superdrahé dílo před dokončením, nyní zavřené. Platí smlouvy, neplatí smlouvy – nikdo neví. A tak to radní minulý pátek vyřešili opět po svém. Místo, aby se soustředili na dostavbu tunelu na jehož otevření netrpělivě občané čekají, tak zvolili cestu zastavení stavby. To povede k jejímu dalšímu prodražování, např. nyní rozhodli najít si pomocí jednacího řízení bez uveřejnění externího právního zástupce města pro spor s Metrostavem. V důvodové zprávě usnesení rady stojí, že předpokládaná cena připravované veřejné zakázky činí 18 486 000 Kč bez DPH.

·         Karta Opencard – obvinění radních bývalé radniční koalice, obviněný současný primátor, který je zároveň velitelem městské policie, ale hlavu si z toho nikdo nedělá. Už ani neplatí prohlášení pana Hudečka, že rezignuje, pokud by přišla obžaloba.

·         Vážná pochybení při dostavbě trasy A metra z Dejvic do Motola – vzneseno trestní oznámení, porušení zákona o veřejných zakázkách ze strany DPP, v důsledku čehož je ohrožena dlouhodobá půjčka Evropské investiční banky ve výši 11 miliard, udělení pokuty EU 4,2 mld.korun, a co se stane? Odnese to auditor, který na pochybení upozornil spolu s ředitelem dopravního podniku, jenž audit zadal. Oba jsou odvoláni.

·         Dopravní podnik - to je vůbec kapitola sama o sobě. Předražený tisk jízdenek, neodpovědná zakázka na nové tramvaje, outsourcing, snaha o postupnou privatizaci....to je jen pár příkladů.

·         Ústřední čistírna odpadních vod – nutně ji potřebujeme, ale jako obvykle je to mnohadílová telenovela na pokračování.

·         Jednotný ekonomický systém zabezpečující propojení účetnictví HMP a MČ - stál zatím zhruba 2 mld.korun, k 31.12. 2013 vypršela smlouva o jeho provozování a nové výběrové řízení vypsáno nebylo. Předkládané jednací řízení bez uveřejnění, aniž by, jak je to v těchto případech nutné, bylo řádně zdůvodněno, nebylo projednáno  s kluby a dokonce ani s dodavatelem, tedy s firmou Gordic. Mimochodem ta se vyjádřila, že i kdyby to zastupitelstvo schválilo, stejně by na to za nastavených podmínek nepřistoupili. Co bude dál, nikdo neví.

·         Podobného přístupu, co se týče  řádného projednání, jsme byli svědky nedávno, když se měl schvalovat návrh protidrogové koncepce. Aby se předešlo oprávněným připomínkám, tak se raději odborníci na dané téma obešli. Policie, rezort zdravotnictví, školství, organizace, které se problematikou zmíněné závislosti, ale také prevencí, dlouhodobě zabývají, zůstali mimo, mimo zůstali i městské části.

           Výše uvedené uvádím jako příklady, nicméně jde o praktiky, které se za současného vedení města staly obvyklými. Komunikace vázne nebo je čistě formální, a nejedná se pouze o odbornou veřejnost, občanská sdružení či jednotlivé občany. Jde také o nás zastupitele, kteří se většinu závažných věcí, přes opakovanou kritiku, dovídáme z médií, o výbory a komise, na něž se podstatné body nedostávají k projednání. Raději se ad hoc určí pracovní skupina, která nebude klást zbytečné otázky a potvrdí to, co příslušný radní chce schválit.

      Na téměř každém zasedání zastupitelstva také upozorňujeme na permanentní porušování jednacího řádu, kdy zásadní materiály dostáváme jeden dva dny před zastupitelstvem či dokonce přímo na stůl. Jaká musí být logicky kvalita přípravy na příslušný bod jednání, je asi každému jasné.

Výše uvedeným zdůvodňujeme náš následující návrh:

Klub KSČM v Zastupitelstvu hl.m.Prahy navrhuje odvolání Rady hl.m.Prahy.

         Uvědomujeme si, že je před námi projednání rozpočtu. Ale škody, které plynou z pokračování neschopnosti a nekompetentnosti prokázané při řízení hlavního města, (těžko říci, zda se jedná o úmyslné jednání), by měly určitě větší rozsah než posunutí schválení rozpočtu.

 12.8. 2013                                                                    Marta Semelová

                                                                        předsedkyně klubu KSČM v ZHMP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama