Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2014 11:46:50

Komunisté v Terezíně: Neonacisti opět zvedají hlavu

Komunisté v Terezíně: Neonacisti opět zvedají hlavu

Komunisté si v Terezíně připomněli 69 let od chvíle, kdy se v Terezíně uskutečnila poslední poprava - 2. května, krátce před skončením druhé světové války.

Bylo 2. května 1945, vězni v Terezíně si mysleli, že jdou na svobodu… Šli ale na popravu - poslední. Devětašedesát let od této kruté chvíle si připomněla KSČM, v rámci tradičního pietního aktu v Terezíně, který zorganizovali komunisté Ústeckého kraje a Litoměřic.

Europoslanec Jiří Maštálka (KSČM) připomněl, že terezínským ghettem prošlo celkem kolem 155 tisíc vězňů, z nichž druhou světovou válku nepřežilo 118 tisíc, přímo v Malé pevnosti jich bylo popraveno asi 2600, další čekala smrt v koncentračních táborech, kam byli deportováni.

Komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček řekl, že to, co se dělo v Terezíně, by si měli připomínat především mladí lidé. Měly by tam více jezdit školy. Pietního aktu se zúčastnili i předseda KSČM Vojtěch Filip, další poslanci KSČM, diplomaté z Kuby, Venezuely a dalších zemí. Také například zástupci německé Die Linke.

Poslankyně Marta Semelová (KSČM) zarecitovala část básně Františka Hrubína Jobova noc: „Ach Čechy krásné, Čechy mé…“. Čestná předsedkyně Levicových klubu žen Květa Čelišová řekla, že „kdo padl za svobodu, ten nezemřel“. Ženy z levicových klubů přistoupily k pomníčkům s šeříky a dalšími květinami, zněla při tom Smetanova Vltava…

Poslanec Evropského parlamentu Jaromír Kohlíček (KSČM) promluvil na popravišti - právě tam, kde druhého května došlo k poslednímu masakru. Upozornil na to, že dnes neonacisté opět zvedají hlavy, na což by si evropská veřejnost měla dát pozor. I přes nepřízeň počasí přijely na pietní akt autobusy plné lidí, kteří se památce popravených poklonili.

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/komuniste-v-terezine-neonacisti-opet-zvedaji-hlavu/

autor: ac
zdroj: prvnizpravy.cz


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama