Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2014 11:37:34

Mluví za nás práce odvedená na radnicích

Mluví za nás práce odvedená na radnicích

Kampaň končí, zítra se otevřou volební místnosti, pozítří budeme znát výsledky letošních voleb.

Máme za sebou hodiny a hodiny strávené každý den v ulicích mezi lidmi. Mluvili jsme se studenty, maminkami na mateřské dovolené, s lidmi, kteří spěchali do práce, i s těmi, kteří práci marně hledají. Opomenout nemohu ani naše starší spoluobčany. V hlavním městě jich žije 200 tisíc.

Mají za sebou léta odvedené práce a nyní by měli spokojeně odpočívat. Jenže realita je jiná. Z důchodu každý měsíc pečlivě oddělí částku na nájem a další náklady na bydlení, což v Praze dělá 60 až 80 procent jejich příjmu, a u zbytku počítají, jestli si budou moci dovolit jídlo i nutné léky.

V podobné situaci se však nenacházejí jen oni. V naší zemi žije v chudobě 1,5 milionu lidí, tedy zhruba každý desátý. Nejvíc ohroženi jsou samoživitelé, senioři, nezaměstnaní, zdravotně postižení. Většina má práci s velmi nízkými příjmy nebo práci vůbec nemají. Další statisíce pak na kraji propasti chudoby balancují. Mnohdy spadnou do dluhové pasti, která nezřídka končí exekucí. V loňském roce dolehla na 714 tisíc lidí. Někteří z nich končí na ulici. Odhaduje se, že takových, kteří nemají domov, je třicet tisíc. Dalších 200 tisíc občanů je bezdomovectvím v blízké době přímo ohroženo. Některé případy končí tragicky. Před pár dny vyšla zpráva v novinách, že strážníci zachránili člověka, který stál v Praze na mostě, třásl se a plakal. Beznadějnou situaci, kdy neměl na základní životní potřeby a dostal se do spirály dluhů, se rozhodl ukončit skokem z mostu. Tentokrát strážníci zasáhli včas, 64letý muž je nyní v péči lékařů. Kolik však takových případů je kolem nás, kolik sebevražd má na svědomí tento režim?

Fotogalerie - KSČM v Ostravě

Na mítinku měl proslov předseda KSČM Vojtěch FilipKateřina Konečná rozdávala své kuchařkyPoslankyně Kateřina Konečná si s předsedou prohlíž...Europoslanec Jiří Maštálka rozdávala materiály s p...Vystoupila také kandidátka Dagmar Švendová a europ...Na předvolební mítinky přišly desítky lidí

V posledních dnech a týdnech, kdy jsme lidem vysvětlovali, jaký máme program a co konkrétně pro ně chceme udělat, jsme poznali mnoho lidských osudů. Často se nám svěřovali s tím, jak žijí, s čím se potýkají. Mnozí se ptali, co pro ně uděláme, nezřídka ve zcela konkrétních záležitostech. Jejich zájem naznačoval, že mají dost líbivých slibů, na které je hned po volbách zapomenuto, že nechtějí pozlátka a rádoby vtipná podbízivá hesla na všudypřítomných nákladných billboardech a rozměrných volebních kvádrech. Že chtějí, aby se konečně našli politici, kteří se snesou na zem mezi občany, kteří se přestanou starat jen o svůj vlastní prospěch a kteří začnou zodpovědně a kompetentně řídit město a řešit nahromaděné problémy.

Věřím, že mnohé z nich se nám podařilo přesvědčit, že to, co hledají, naleznou u našich kandidátů a v programu KSČM. Ostatně, mluví za nás práce odvedená na radnicích městských částí i na té pražské v tomto a minulých volebních obdobích.

Je pravda, že se našli i tací, kteří s námi nechtěli mít nic společného, či zvolili peprnější výraz, ovšem nikdo z občanů se nesnížil k hloupým, vulgárním a ideologicky zaslepeným hláškám dosavadního primátora Hudečka (a TOP 09 vůbec), které, zřejmě z důvodu programové vyprahlosti, vykřikovali v závěrečné fázi volební kampaně. KSČM, na rozdíl od této strany, má kvalitní program pro lidi a kandidáty připravené tento program prosazovat. Nakolik se nám to podaří, bude záležet na počtu hlasů, které od voličů dostaneme. Jde o hodně. Proto bych chtěla vyzvat občany, aby se nenechali otrávit, ale také, aby se nenechali zlákat slunečným počasím k předčasnému odjezdu z Prahy. Každý hlas pro naše kandidáty, ať už do zastupitelstev městských částí, hlavního města Prahy nebo Senátu, je velmi důležitý.

A poznámka na závěr k volbám do pražského zastupitelstva: ona plachta, kterou jste dostali do svých schránek, vypadá na první pohled hrozivě (však také kandiduje 31 subjektů), ale postup pro volby je jednoduchý. Stačí jeden křížek do čtverečku před KSČM (číslo 9), a to je vše. Celou plachtu pak vezmete spolu s obdobně upraveným hlasovacím lístkem pro volbu do příslušné MČ s sebou do volební místnosti a oba hlasovací lístky vložíte do orazítkované obálky, kterou tam dostanete.

Tak 10. a 11. října vzhůru k volbám! Mimochodem letošní 11. říjen je přímo symbolický. Ten den uplyne 590 let ode dne, kdy zemřel Jan Žižka z Trocnova. A tak zakončím slovy tohoto slavného husitského vojevůdce: »Nepřátel se nelekejte, na množství nehleďte!«

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama