Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2011 15:13:04

Nařizovat střídavou péči není správné

Nařizovat střídavou péči není správné

Direktivně soudcům nařizovat ukládání střídavé péče o děti nepovažuje poslankyně a členka sněmovního sociálního výboru Marta Semelová (KSČM) za správné. Uvedla to na včerejším semináři k novele zákona o rodině předložené poslancem Pavlem Staňkem.

»Je to velice citlivý a složitý problém, koneckonců jako všechno, co se týká dětí,« řekla Semelová. Předloženou novelu nepodpoří už i z toho důvodu, že také podle současné právní úpravy soudy mohou střídavou péči ukládat. »Nařizovat to soudcům direktivně by nebylo správné. Vždy je potřeba postupovat jednotlivě, případ od případu,« uvedla poslankyně.
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) na semináři řekl, že není proti předložené novele, hodně si však slibuje od chystaného nového zákona o mediaci, který by měl zvýšit možnost dohody mezi matkou a otcem. Řada účastníků konference Staňkovu předlohu, podle níž by soudy ukládaly střídavou péči, když jsou oba rodiče k výchově dítěte způsobilí, mají o ni zájem a byla by i v zájmu dítěte, kritizovala. Podle současné právní úpravy soudy za takových podmínek ve prospěch střídavé péče rozhodnout mohou.
Soudkyně Libuše Kantůrková mj. uvedla, že střídavá výchova je vhodná pro rodiče, kteří dokážou dát přednost zájmům dítěte před svými. Poukázala na to, že se množí případy, kdy rodiče chtějí původní střídavou péči změnit na jinou formu. »Snaha předkladatelů o stanovení povinnosti soudu rozhodnout o střídavé péči může být do budoucna kontraproduktivní,« řekla. Poukazovala také na to, že soudy budou rozhodovat podle šablony.
Semelová vidí v zavedení velkého množství střídavých péčí i řadu dalších problémů, které mohou zkomplikovat život dítěte, ať už jde o nestabilní prostředí pro dítě, střídání školy, přátel apod. »Myslím si, že my tady často skloňujeme zájem dítěte ve všech pádech, ale obávám se, že kolikrát se za tím zájmem dítěte skrývá spíše zájem rodičů, kteří si přes dítě řeší své potíže,« dodala Semelová.
Sněmovna se bude předlohou zabývat asi v březnu. Vláda k ní vyjádřila určité připomínky, vadí ji, že by se dítě nemohlo vyjádřit k tomu, zda o střídavou péči vůbec stojí.

 

Zdroj:Haló noviny | 23.2.2011

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama