Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2014 7:56:34

Nesmíme zapomínat!

Nesmíme zapomínat!

Čtyřicet jedna let dnes uplynulo od násilného převratu v Chile. Armádní jednotky pod velením generála Pinocheta zaútočily 11. září 1973 na prezidentský palác v Santiago de Chile.

Svrhly tehdejšího socialistického prezidenta Salvadora Allendeho, který byl později nalezen mrtvý. Skončilo tím období snah o sociální smír, o hledání mostů mezi lidmi různého sociální postavení. Pokusů o to, aby všichni lidé mohli prožít důstojný život. Pinochetova diktatura, která skončila až v roce 1990, znamenala přesný opak. Vyžádala si tisíce obětí - zavražděných i nezvěstných (pravděpodobně také mrtvých). Přesná čísla nejsou známa ani dnes. Někteří lidé byli zastřeleni přímo na stadionech, před zraky jiných, další byli z vrtulníků vhazováni do oceánu - s rozpáraným břichem, aby náhodou nevyplavali, jiní byli mučeni v lágrech. Mnohým bylo tvrdě zasaženo do života. Chudé děti byly nemilosrdně vyházeny ze škol, kde se měly učit spolu s žáky z bohatších poměrů. Celé rodiny i s dětmi ze slumů byly nemilosrdně naloženy do vozů a odváženy neznámo kam - prostě na smrt. Ani taková, dnes mnohokrát doložená zvěrstva však nebrání některým českým politikům či publicistům Pinochetův režim omlouvat - umírali přece především komunisté, socialisté, odboráři a další levicově smýšlející.

Allende se snažil zavést spravedlivější život. Krvavý vrah Pinochet vsadil na rychlé řešení, z kterého 


nepřestává mrazit - zbavil se opačného názoru a chudoby tím, že zabíjel. Jedenáctého září si proto lidé,


nejen v Latinské Americe, připomínají památku obětí i varovné memento té doby. V České republice se


bohužel úmyslně zapomíná. Loni, u příležitosti uplynutí čtyřiceti let od Pinochetova úderu, jsem se


zúčastnila pietního aktu u pomníku básníka, diplomata a politika Pabla Nerudy v pražských 


Košířích, jehož pohřeb byl tehdy prvním veřejným protestem proti diktatuře. Asi s třicítkou lidí jsme 


tam památku obětí uctili. I dnes, kdy možná čtete tyto řádky, kytičku k jeho pomníku přináším. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama