Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2011 19:39:33

Protest školských odborů je oprávněný

Protest školských odborů je oprávněný

Vyjádření poslankyně Parlamentu ČR Marty Semelové na podporu protestu školských odborů.

Školské odbory bijí na poplach. A není divu. Poté, co se podařilo ministerstvu školství znesvářit učitelky mateřských škol s vysokou školou a těch se školou střední (byť jsou všechny podle zákona plně kvalifikované) tím, že každé nadělilo za stejnou práci různý plat, poté, co proti sobě postavilo učitele mladé začínající, jež dostali přidáno, a starší zkušené, kteří nedostali nic, a poté, co naštvala vláda nepedagogické pracovníky na školách, které obrala tak, že jsou mnozí na minimu, je tu další novinka.

Učitelské platy už nemají být závislé na délce praxe, ale na libovůli ředitele školy. Ten určí, který z jeho zaměstnanců si zaslouží plat vyšší a který nižší. Učitel tak má být vmanipulován do role poslušné loutky v rukou ředitele. Mám obavy, že ne všichni ředitelé škol budou rozhodovat podle kvality výchovně vzdělávací práce, kterou ten který učitel bude odevzdávat, ale že rozhodující bude na některých školách něco zcela jiného. Poslušnost, loajalita, pokud možno slabá nebo žádná odborová činnost.

Neméně závažný je i návrh zařadit učitele s diplomem do stejné platové tabulky jako nekvalifikované. Kvalita českého školství tak opět dostane na frak, stejně jako motivace k vysokoškolské přípravě pedagogů.

A tak plánovaný protest odborů v den, kdy má vláda změny v platových tabulkách učitelů projednávat (7. prosince), je plně oprávněný a zasluhuje co nejširší podporu.

Marta SEMELOVÁ, poslankyně a předsedkyně odborné sekce školství ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama