Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2014 22:26:01

Škola a školička na Žižkově pomáhají nejen romským dětem

Škola a školička na Žižkově pomáhají nejen romským dětem

Základní školu Havlíčkovo náměstí i Žižkovskou školičku, které pomáhají romským dětem i dětem ze sociálně slabých rodin, navštívila poslankyně a pražská zastupitelka Marta Semelová (KSČM).

 S ředitelkou školy Irenou Meisnerovou prošla učebny a hovořila o problémech, s kterými se zařízení potýká.

Ve škole je spolu s učiteli také celkem šest asistentů, kteří pomáhají jak například ukrajinskému chlapci, jenž se velmi rychle naučil číst v latince, tak i dětem s nejrůznějšími handicapy. „Učitelé se s asistenty brzy sžili. Klidně bychom jich tady ´uživili´ deset,“ uvedla ředitelka školy Irena Meisnerová. Problémem jsou ale finance.

Škola spolupracuje i s učilišti (například v oborech gastronomie či zahradnictví), kam děti docházejí přibližně jednou za čtrnáct dnů. „Máme skvělou výchovnou poradkyni. Snažíme se dětem najít takový obor, který jim půjde, nechceme je tlačit za každou cenu na střední školy, když by tam pak byly nešťastné. Některé děti ale samozřejmě jdou i na střední školu, opravdu k tomu přistupujeme individuálně,“ řekla.

Semelová se s ní shodla. „Děti, které k vám chodí, znáte nejlíp. Než aby se konkrétní dítě trápilo na střední škole, kterou by třeba ani nedodělalo, je lepší, když se vyučí v oboru, kde pak najde uplatnění. Spolupráce s učilišti je skvělá, když nemáte dílny,“ řekla. Prohlédla si třídy, kde probíhala výuka. Nesouhlasí jen s tím, že tam byl spuštěn projekt bez domácích úkolů. Ředitelka výtku přijala.

Školička je přípravkou na základní školu


Zřizovatelem školy je pražský magistrát, škola sídlí na Havlíčkově náměstí, po prázdninách ale děti budou chodit do nové budovy: v Cimburkově ulici. Ředitelku mrzí, jak proti škole neustále vystupuje obecně prospěšná společnost Člověk v tísni, které vyloženě vadí samotná existence zařízení. „Přitom jsme plno dětem pomohli,“ uvedla.

Semelová navštívila i školičku, do které docházejí děti od tří do pěti let. Je koncipována jako dětská skupina. Nejedná se ale o klasickou dětskou skupinu, jejichž  zřizování Semelová považuje za problematické, nýbrž o předškolní přípravku. O děti se tam starají lidé s pedagogickým vzděláním. Služba je poskytována za dohodnutou sumu, jež činí maximálně výši zřizovacích a provozních nákladů. „Přípravka na základní školu je velmi důležitá,“ řekla Semelová

Projekt školičky je realizován ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí, financovaný je radnicí městské části Praha 3. „Samozřejmě ale zatím nevíme, jak to bude s financováním příští rok,“ řekla ředitelka. „Je třeba podporovat vše, co pomáhá dětem,“ uvedla Semelová.

text: (maš), Haló noviny
foto: ZŠ Havlíčkovo nám.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama