Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2011 15:01:19

Vítám, že nebyla schválena změna zákona o hmotné pomoci v nouzi

Vítám, že nebyla schválena změna zákona o hmotné pomoci v nouzi

Poslanecká sněmovna odmítla 6.12. návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi tak, jak byl předložen poslankyněmi ODS a který byl vetován Senátem PČR. Výhrady k zákonu jsem vyjádřila ve vystoupení v PS PČR.

 Vážené dámy, vážení pánové, tady se mluvilo o tom, že je požadavek na  tyto lidi, aby byli odpovědní za svoje chování. Já bych jenom chtěla říci, že bychom také byli rádi, kdyby tu odpovědnost za své chování převzali různí ministři této vlády, kteří se potápí v aférách. To jenom na úvod.

Co se týká konkrétně problému, má se strhnout z dávek v hmotné nouzi tak, že zůstane existenční minimum, které je určené pouze na přežití. Já jenom chci připomenout, že je to 2020 korun, přičemž pokud je vypočítáno pro pobyt v nemocnici 100 korun na den, to je zhruba 3100 korun za měsíc, tak je zajímavé, že to je stovka na den, přičemž lidé v hmotné nouzi nemají ani na tohle nárok. Má jim stačit pouze to existenční minimum ve výši 2020 korun. Toto minimum je určeno na přežití. Já bych byla velice ráda, kdyby se tady přihlásil ten, kdo je schopen s tím minimem přežít. Exekuce na dávku na dítě se sice nevztahuje, nicméně není pravda, že to život dětí v těchto rodinách neohrozí. Prostě jakmile budou mít menší příspěvky, menší peníze v té rodině, tak se to samozřejmě odrazí i na dětech.

Mám zkušenosti ze školství v posledních dvaceti letech velmi smutné právě v sociálně ekonomických rozdílech, které stále a stále rostou a které jsou stále markantnější právě u dětí a je to už u těch nejmenších dětí. Jsou děti, které mají luxusní oblečení, mají nové mobily, mají prostě všechno, na co si vzpomenou, jsou děti, které nemají ani na ty základní pomůcky. To bych jenom chtěla připomenout. Ta situace, do které nás chcete tímto zákonem dostat dál, to ještě zhorší.

Uvědomme si ještě navíc, co všechno se v příštím roce zdraží. Kvůli DPH to bude všechno - zdraží se nájmy, zdraží se plyn, zdraží se energie, lidi budou víc platit v nemocnicích. Pokud bude přijat tento zákon, tak se nesmírně zvýší chudoba u lidí, zvýší se kriminalita, protože těm lidem už nezbude nic jiného než krást. Zvýší se bezdomovectví a já bych chtěla připomenout, že už teď na začátku zimy jsou v České republice dva lidé, bezdomovci, kteří zemřeli na ulici. Zvýší se samozřejmě šance pro lichváře, protože budou využívat zoufalé situace těchto lidí, kteří se budou utápět v dluzích.

Já bych ze všech těchto důvodů apelovala na vás na všechny, na kolegyně, na kolegy, abyste podpořili senátní návrh na zamítnutí tohoto zákona, to znamená, abyste hlasovali proti zákonu. Děkuji.

Zdroj: Stenozáznam PS PČR 6.12.2011

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama