Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2013 21:15:36

Zastupitelé zamítli nulovou toleranci hazardu v Praze, navrhla ji Semelová

Zastupitelé zamítli nulovou toleranci hazardu v Praze, navrhla ji Semelová

Přes snahu zastupitelky Marty Semelové (KSČM) prosadit nulovou toleranci ji zastupitelé hlavního města odmítli. Místo ní schválili novou obecně závaznou vyhlášku, která od letošního listopadu snižuje počet herních míst.

Podle předsedkyně pražských zastupitelů KSČM a kandidátky KSČM v Praze do PS PČR Marty Semelové snížení počtu herních míst sice posun k lepšímu, stále je to však málo - nejefektivnějším řešením by podle ní byla nulová tolerance, její návrh však podpořilo jen šestnáct zastupitelů, z toho všichni tři za KSČM. Zastupitelstvo neschválilo ani méně radikální návrhy bývalé radní Aleksandry Udženije (ODS) na snížení počtu herních míst o více než devadesátku těch, která nesplňují vyhláškou daná kritéria, že nesmějí být v blízkosti státního úřadu, školského či zdravotnického zařízení, nebo na omezení provozní doby od 10. do 22. hodin.

„Vyhláška stanoví místa, čas a omezení propagace hazardu - s tím samozřejmě souhlasím. Druhá věc je však způsob realizace. Tady se dostává do rozporu důvodová zpráva, která správně pojmenovává rizika hazardu, a jednotlivé paragrafy vyhlášky. Z jejích příloh lze vyčíst, že řada městských částí požaduje větší omezení, ale hlavní město Praha jim nevychází vstříc,“ řekla Semelová.

Odmítla argumenty, které stojí na tom, že městské části mají z hazardu zisk. „Finance vynaložené na následky hráčství jsou mnohem vyšší, než ty, které se rozdělují městským částem z loterií. Proto je nutné, ruku v ruce s předloženou vyhláškou, přijmout i změnu metodiky rozdělování peněz za loterie. Není vůbec myslitelné, aby pokračovaly praktiky, že čím víc heren a automatů, tím víc peněz pro městskou část. Tento způsob rozdělování je v naprostém rozporu se záměrem snížit počet provozoven hazardu na území hlavního města,“ řekla zastupitelka.

Podpořila petici za nulovou toleranci, kterou předložili zástupci Strany zelených a podepsalo ji asi 1150 Pražanů. Právě návrh petentů na změnu vyhlášky, která by zahrnovala nulovou toleranci, si osvojila. Vyvracela i další námitky odpůrců nulové tolerance. „Argumenty, že se zvýší počet heren na černo, jsou mimo. I policie tyto námitky vyvrátila s tím, že dokáže tyto herny postihnout,“ řekla. Gamblerství podle ní stále víc ohrožuje mladší a mladší skupinu obyvatel. „Čím méně provozoven kolem sebe vidí, čím méně automatů budou moci legálně využívat, tím lépe pro ně i pro jejich okolí,“ dodala.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama