Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2012 12:05:14

Zima venku i v duši

Zima venku i v duši

Jedním ze závažných problémů kapitalistické společnosti jsou lidé bez přístřeší. V Praze je jich kolem čtyř tisíc. Trpí různými nemocemi, zimou, samotou, tím, že nemají práci, že se cítí zbyteční, a také lidskou nenávistí.

 Mnozí Pražané jimi opovrhují, mnozí od nich na ulici odvrátí pohled, v tramvaji či autobuse, kam se přijdou na malou chvíli zahřát, si raději odsednou. Výjimkou nejsou surové útoky, nadávky, šikana, dokonce vraždy. Nejhorší chvíle zažívají lidé bez domova, ale také bez rodiny, bez práce, často jen s majetkem, který se vejde do igelitové tašky, v zimním období. Smutné osudy ještě vyostří mráz, sníh a ledový vítr. Předloni v důsledku podchlazení zemřelo na pražských ulicích 22 lidí bez domova, loni jen od října do Vánoc zahynulo ze stejného důvodu šest bezdomovců.
Lůžka a kapacity nocleháren nestačí. Jejich rozšiřování se však brání jednotlivé městské části. Všichni vědí, že je to problém, který se musí řešit, ale nikdo nechce bezdomovce na svém území. Na konci minulého roku poskytl sponzor Praze nafukovací halu, v níž by mohlo v mrazech nocovat až 120 lidí. Pochopitelně to neřeší situaci (ostatně to v tomto režimu ani nejde), ale aspoň něco. Hala měla být postavena kolem 10. ledna, ale nestalo se tak. Proto jsem se v interpelaci při jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy minulý týden zeptala náměstka primátora Ivana Kabického, co bude dál, jak hodlá situaci řešit. Musím říci, že odpověď mě neuspokojila. Chápu sice, že situace je složitá, ale vykládejte to člověku, jemuž hrozí třeba už následující noc umrznutí.
Dostalo se mi totiž vysvětlení, že nafukovací halu hlavní město nepřijalo a že stojí před otázkou, jestli tak učiní. Pokud ano, tak jedině v případě, že bude součástí integrovaného záchranného systému. Její postavení přijde na 250 tisíc korun, týdenní provoz na 60 tisíc korun. Ve hře je dle náměstka i řada dalších parametrů. Kromě zmíněné ekonomické stránky je to např. otázka zajištění bezpečnosti, nebezpečí požáru apod. V rámci krizového scénáře jsou však připraveny, podle I. Kabického, tři mobilní stany s kapacitou 30 - 80 míst a také vyhláška, která by měla stanovit podmínky pro městské části na podílení se na řešení situace.
Osobně si však myslím, že na radnici vládne spíš bezradnost, a mám obavy, že s mrazy, které se ozývají, přijdou i další oběti. Možná si mnozí neuvědomují, že krutý osud těchto lidí nemusí být pro ostatní tak vzdálený. Každý z nás se během malého okamžiku může ocitnout na ulici. Stačí málo. Nezaplacená složenka zapomenutá ve stole, černá jízda v dopravním prostředku, zadlužený příbuzný či známý pobývající v našem bytě, ale také nepořádek v nejrůznějších firmách, které jaksi opomenou vymazat ze svých seznamů člověka, který splatil půjčku. Pak přijde exekutor, který zcela bez skrupulí sebere všechno, bez ohledu na to, že majetek vysoko přesahuje dlužnou částku. Na ulici pak můžeme přemítat o demokracii a svobodě v naší zemi.

Zdroj: Haló noviny | 30.1.2012 |

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama