Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.05.2013 16:35:37 - Horáková

Krize fungování vedení hlavního města přesáhla veškeré hranice.

Co říkáte na situaci na magistrátě?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.05.2013 18:01:34 - Mgr. Marta Semelová

             Dlouhodobé spory mezi koaličními stranami i uvnitř stran samotných, jež ovládly pražskou radnici, se vyhrotily do té míry, že vedení města není schopné řídit město. Jde o dlouhodobý proces, během něhož slepenec ODS-TOP 09 dělal vše možné, jen aby koalici, přes všechny hádky a intriky, za každou cenu udržel.

             Toto úsilí zabralo oběma politickým stranám tolik času, že na plnění předvolebních slibů a zájmy občanů už jaksi nezbylo místo. Zmíněné předvolební sliby pravice, na něž byli nalákáni voliči, jako např. transparentnost, přehodnocení smluv nevýhodných pro metropoli, boj proti korupci a finančním ztrátám, průhledné hospodaření s majetkem města, dávno odvál povolební čas a zůstal jen boj o moc a teplá křesla radních.

            Za své vzaly i uhlazené řeči o demokracii, která brzy začala být na obtíž ambicím koaličních partnerů. Nad včerejšími slovy primátora pro českou televizi, že pravicová koalice je nejlepší variantou pro Pražany, se běžný občan může jen trpce usmát. Vždyť demokracie v podání pražské koalice je a vždy byl prázdný pojem. Vůči opozici, městským částem i občanům. A tak pravidelně, s ideologickou zaslepeností, vyškrtávali návrhy na odborníky za klub KSČM do komisí a školských rad. Ale nejde jen o to. Postupně začaly překážet i mnohé výbory a komise. Bez diskuze, bez projednání začala o nejdůležitějších věcech rozhodovat rada. Ta také, spolu s koaličními zastupiteli, zabránila vždy tomu, aby se podstatné problémy, které jsme za klub KSČM na jednáních zastupitelstva navrhovali do programu, a jejichž řešení by mělo značný význam pro rozvoj města a život jeho obyvatel, projednaly na veřejných jednáních zastupitelstva. Namísto byl program zahlcován body, týkajícími se třeba rozprodáváním pozemků z vlastnictví hlavního města.

           Jak už jsem řekla, vedení města nefunguje, problémy se hromadí a zůstávají neřešeny, aféra stíhá aféru. Hospodaření s majetkem města, financování DP, nehorázné prodražení výstavby tunelu Blanka či pražské Opencard, změny v dopravě, které zkomplikovaly život mnohým seniorům, zdravotně postiženým či maminkám s kočárky, na což upozorňují městské části, občané, občanská sdružení i odborníci na dopravu. Tím vším by bylo třeba se zabývat. Jenže tyto problémy nezajímají. Kritika je na obtíž. Občany potřebuje pražská pravice jen před volbami.

          A tak se postupně stalo se pravidlem, že podstatným problémům a změnám nepředchází řádná diskuze, a pokud je snad na oko vyvolána, nechají se diskutující vypovídat a pak si to rada stejně udělá po svém.

         Stalo se pravidlem, že mnohé materiály jsou předkládány zastupitelstvu ne 7 dní předem, jak je stanoveno, ale přímo na stůl na jednání zastupitelstva.

          Stalo se pravidlem, že koalice ODS – TOP 09 ignoruje požadavky, návrhy, náměty a připomínky opozice i občanů. Nakonec naprostá většina koaličních zastupitelů ani není při interpelacích občanů a opozice přítomna v jednacím sále. Asi je to pod jejich úroveň. A tak lidé mluví do prázdna, bez konkrétního výsledku a mnohdy i odpovědi.

           Je sice hezké, že mohou vystoupit k jednotlivým bodům jednání či v rámci interpelací tak, jak to náš klub prosazoval už dávno, ale tím to pro ně bohužel končí. Nedočkají se ani zařazení požadovaného bodu na program jednání ani smysluplného a logického řešení. Své by o tom mohli vyprávět představitelky občanského sdružení Byty Barandov, které zastupitelstvo co zastupitelstvo, výbor co výbor, přesvědčují o chybném výpočtu ceny bytů určených k privatizaci. Marně.

          Nebo občané a různé iniciativy, které nesouhlasí se znovuobnovením Mariánského sloupu, proti němuž se zdvihla vlna protestů.

          Nevyslyšeny zůstávají i stížnosti požadavky starostů městských částí, kteří žádají už zmiňovanou změnu v dopravě, respektive návrat do původního stavu.

          Do prázdna vyzněly výhrady k tvorbě metropolitního plánu z pera náměstka Hudečka, který hodil za hlavu hodiny a hodiny práce svých předchůdců, hodiny diskuzí a polemik.

         Řádnou diskuzi jsme také, nejen my opoziční zastupitelé, ale i někteří vaši kolegové, požadovali, a nutno říci, že opět bezúspěšně, k transformaci nemocnic (Thomayerova, Bulovka, psychiatrická léčebna Bohnice a původně i Ústav mateřství v Podolí), kterou tvrdohlavě prosazuje primátor. Přitom odborníci naléhavě upozorňují na rizika takového kroku, na to, že hlavní město nebude mít na provoz, že zde existuje reálné nebezpečí prodeje zdravotnických zařízení, tedy jejich privatizace, že dojde k úbytku potřebných lékařských oborů a zůstanou jen ty, které se finančně vyplatí. Proč asi taková neústupnost při prosazování této pochybné transformace? Že by zde hrály roli lukrativní pozemky a budovy?

           Stejné otazníky visí nad vámi schváleným prodejem akcií ČSA, před nímž jsem jako klub KSČM varovali, nad různými dohodami, nevýhodnými pro město, viz náhrada za vyhořelý palác na pražském Výstavišti…a tak bych mohla pokračovat.


          Pravicová koalice hlavního města se tedy podepsala na současném stavu města, na tom, jaké má naše metropole jméno v krajích ČR i v zahraničí.

         Praha má pověst města nejrůznějších afér, tunelování a korupce, vedoucí do nejvyšších pater pražské politiky. Má pověst místa, kde se peníze daňových poplatníků vyhazují oknem a občané mají platit ztráty a dluhy, např. prostřednictvím zdražováním nájemného a dalších nákladů na bydlení či zvyšováním ceny za dopravu. V té souvislosti chci zdůraznit, že klub KSČM jednoznačně odmítá, aby dluhy dopravního podniku zaplatili občané zdražením jízdného.

            Praha má také pověst místa, kde se veřejné finance ve velkém přelévají do kapes soukromých firem, viz najímané právní firmy a dalších služby formou outsourcingu. Arogance, lži, výmysly, přehazování viny a vlastní zodpovědnosti na druhé, nejlépe na nějakého úředníka, to je současný obraz pražské radnice pod vedením koalice ODS – TOP 09.

            Klub KSČM na minulém jednání zastupitelstva vyzval Radu hl.m.Prahy k rezignaci. Radní tento návrh přešli s klidem sobě vlastním. Osobně si myslím, že klid za dané situace opravdu není na místě. Situaci je nutno řešit. Zodpovědnost za daný stav má, ne jeden člověk, byť by to byl primátor. Zodpovědnost má celá rada. Za klub KSČM proto předkládám návrh na odvolání celé Rady hl.m.Prahy.