Mgr. Martin Červíček, Brig.gen.v.v.

  • ODS
  • Náchod
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2021 7:37:00

Mobilní testování v kraji pokračuje, počet odběrových týmů roste

Mobilní testování v kraji pokračuje, počet odběrových týmů roste

V Královéhradeckém kraji pokračuje mobilní testování obyvatel. Přibývají nové mobilní odběrové týmy, které nyní operují na Náchodsku, Trutnovsku, Novobydžovsku a Královédvorsku.

Do testování se zapojují po boku zdravotnického personálu kromě vojáků také krajští hasiči a učitelé z trutnovské zdravotnické školy. Harmonogram výjezdů mobilních týmů se průběžně mění. Zájemci o testování najdou informace na informačních kanálech svých obcí.

„Testování je rychlý a účinný způsob, jak pomoci zvládnout kritickou epidemickou situaci v kraji. Kromě odběrových míst v nemocnicích posilujeme a podporujeme i mobilní testovací týmy, které dokáží pokrýt velké území kraje a usnadnit obyvatelům možnost se nechat otestovat. Chci proto poděkovat starostům a dalším koordinátorům, kteří se do organizace mobilních týmů zapojili a také všem občanům za jejich zájem o testování,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Na Trutnovsku pomáhají s testováním dva mobilní týmy ze Střední a vyšší odborné zdravotnické školy Trutnov. Jeden funguje po celý den, druhý odpoledne. Výjezdy mají naplánované do konce příští týdne a týmy jsou připravené pokračovat dál v případě zájmu o testování. Školní odběrové týmy zastřešuje Oblastní nemocnice Trutnov, kde také starostové obcí a měst v regionu mohou objednávat a domlouvat termíny mobilního testování v regionu.

Do testování obyvatel Královéhradeckého kraje se aktivně zapojují také dva mobilní odběrové týmy Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Každý tým se skládá ze dvou hasičů, z nichž jeden se zdravotním vzděláním provádí odběry a druhý vykonává funkci pomocníka.

První mobilní odběrový tým zajištuje odběry vzorků pro provedení PCR testů na území celého Královéhradeckého kraje a je vysílán operačním střediskem zdravotnické záchranné služby na základě požadavků krajské hygienické stanice. Odebrané vzorky se odevzdávají k testování do laboratoře Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Druhá odběrová skupina je nasazena podle požadavků krajského úřadu, v současné době primárně na oblast Královédvorska. Nově tak zajišťuje antigenní testování obyvatel v jednotlivých obcích a případné  odběry pro provedení PCR testů. Obce jsou vybrány na základě požadavků krajského koordinátora odběrových míst a Městského úřadu Dvůr Králové nad Labem. Odběrové týmy jezdí do obcí vzdálených odběrovým místům nebo pomáhají v místech, kde je zvýšený výskyt nákazy.

Ve spolupráci s Armádou České republiky zajišťují odběry na Náchodsku zdravotníci z Oblastní nemocnice Náchod a na Novobydžovsku pracovníci Fakultní nemocnice Hradec králové. Mobilní testovací týmy zamíří například v pátek 5. března do Dvora Králové nad Labem, v sobotu budou odebírat vzorky v Choustníkově Hradišti, na začátku nového týdne zamíří do Nemojova. Na Novobydžovsku proběhne testování například 11. března přímo v Novém Bydžově a 16. března ve Sloupně či Nepolisech.

Protože poptávka po testování převyšuje kapacitní možnosti jednoho mobilního týmu, vyšle Oblastní nemocnice Náchod od 8. března další tým, který bude určený výhradně pro firmy a bude jim pomáhat při povinném testování. Mobilní testovací tým bude fungovat osm hodin denně každý pracovní den. Testování je bezplatné, test hradí zdravotní pojišťovna. Kontakt na mobilní tým naleznou firmy na webových stránkách ON Náchod.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama