Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2022 16:53:00

Aktuálně stavíme 239 km dálnic a silnic I. třídy

Aktuálně stavíme 239 km dálnic a silnic I. třídy

Komentář na facebookovém profilu k úkolům na Ministerstvu dopravy, které jsou v běhu, nebo které na provedení ještě čekají.

 Je to právě 8 měsíců a 5 dnů, kdy jsem byl uveden do funkce ministra dopravy. Začala tím jedna z největších profesních výzev mého života. Při příležitosti dnešní návštěvy premiéra Petr Fiala na dopravě jsme si prošli všechny úkoly, které se nám už podařilo splnit a také ty, které nás teprve čekají.

A jak si vedeme? Vezmu to pěkně popořadě podle programového prohlášení vlády.

Dostavba chybějící dopravní infrastruktury:

Aktuálně stavíme 239 km dálnic a silnic I. třídy. Do roku 2024 bude možné zahájit další podstatné části chybějící dálniční sítě ČR.

Prosadíme aktualizaci sankčního systému:

Máme připravený návrh nového bodového systému. Zaměříme se především na větší srozumitelnost a přehlednost systému. Zároveň bude obsahovat dvě zásadní novinky - možnost řídit auto již od 17 let pod dohledem mentora a řidičák na zkoušku.

Zrevidujeme poskytované slevy jízdného:

Představili jsme novou podobu slev na jízdném ve veřejné dopravě. Nová sleva 50 % představuje rozumný kompromis mezi pomoci cestujícím a finančními možnostmi rozpočtu.

Zastavíme práce na projektu kanálu Dunaj–Odra–Labe:

Ministerstvo dopravy navrhlo zrušení územní ochrany koridoru průplavního spojení Dunaj-Odra-Labe, a to bez náhrady.

A co nás ještě čeká?

Zajistíme stabilní rozpočet SFDI:

Musíme zajistit stabilní a hlavně dlouholetý výhled investic do dopravní infrastruktury. Chceme se více zaměřit na využívání alternativních způsobů financování výstavby. Připravíme PPP projekty na financování dalších úseku D35 a některých částí IV. železničního koridoru na jih Čech.

Digitalizace dopravy:

Další velký úkol je pohnout vpřed s digitalizací dopravních agend. Chci do konce roku spustit nový Portál dopravy, který bude sdružovat veškeré dopravní služby pro občana, a to nejen v rámci agend řidičů a vozidel, ale také agendy letecké, vnitrozemské a námořní plavby, železnic, silnic apod.

Transformace ŘSD:

Ještě letos předložíme návrh novely zákona, která zajistí transformaci státní příspěvkové organizace Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik. Zajistíme tím větší efektivitu i akceschopnost celé organizace.

Příprava VRT:

Připravuje výstavbu prvních kilometrů českých vysokorychlostních tratí. Start stavebních prací předpokládáme na přelomu let 2025 a 2026.

Legislativní změny ke snížení administrativní zátěže:

Chci méně byrokracie pro podnikatele i řidiče. Zbavíme se zbytečných nařízení. Kupříkladu zrušíme povinnost absolvovat evidenční kontrolu vozidla v případě, kdy má být jako nový vlastník vozidla zapsán v registru silničních vozidel jeho dosavadní provozovatel, například v důsledku ukončení leasingu vozidla.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama