Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2021 15:09:00

I u dětí do šesti let navrhujeme rozšíření platnosti na pět let

I u dětí do šesti let navrhujeme rozšíření platnosti na pět let

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 2. června 2021 k zákonu o občanských průkazech

 Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, milé kolegyně, milí kolegové,

já bych chtěl ještě jednou představit dva pozměňovací návrhy pod číslem D1, resp. s označením D1 a D2. V obou případech se jedná o zjednodušení, které reálně přispěje k tomu, aby se lidé nemuseli s úřady tolik zatěžovat. V případě pozměňovacího návrhu D1 to oproti původnímu návrhu přináší zjednodušení v tom, že přijde-li uchazeč, nebo žadatel o občanský průkaz, si ho vyzvednout, tak se nemusí identifikovat jiným průkazem, jiným identifikačním dokladem. Protože ten úředník logicky bude mít v tu chvíli v ruce jak ten nově vydávaný občanský průkaz, který nepochybně postačí k identifikaci toho žadatele, tak samozřejmě má k dispozici i elektronický záznam v informačním systému.

V tomto směru nebude potřeba, aby předkládal jakýkoliv jiný doklad. Ono totiž v situaci, kdy například dojde ke kompletní ztrátě dokladů, tak se začne rozvíjet pohádka o kohoutkovi a slepičce, protože nikdy nevíte, který ten průkaz seženete jako první. Tak to zjednodušení znamená, že velmi jednoduše prostě bude možné vydat ten průkaz na základě ověření, na základě toho právě vydávaného občanského průkazu - významné zjednodušení.

A ta druhá věc se týká délky platnosti. I u dětí do šesti let, kdy byla platnost původně dva roky, navrhujeme, aby se rozšířila na pět let, tak jako u dětí v té věkové kategorii v rozhraní mezi šestým a patnáctým rokem věku. Je to zjednodušení, které navíc koresponduje s platností pasů, tak v tomto směru je to zase další zjednodušení. Samozřejmě záleží na rodičích, aby vyhodnotili, zda ta fotografie odpovídá realitě, zda na základě ní bude možné dítě identifikovat. Ale znamená to zase zjednodušení, a to, že rodiče nebudou muset, když to nebude potřeba, běhat po úřadech a obstarávat nový občanský průkaz. Děkuji za pochopení. Myslím, že tohle je vlastně drobnost, která ale významně přispěje k tomu, aby lidé s úřady nemuseli mít zbytečné potíže.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama