Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2019 18:16:00

Nový stavební zákon – místo urychlení jen ochromení

Nový stavební zákon – místo urychlení jen ochromení

Komentář ke končícímu připomínkovému řízení k rekodifikaci stavebního práva

 Dnes končí lhůta pro podání připomínek k návrhu rekodifikace stavebního práva, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Jsem přesvědčený, že většina připomínek bude kritických a striktně odmítavých.

Vyčítám návrhu nového stavebního zákona zejména zbytečnou a velmi nebezpečnou institucionální změnu spočívající ve vytvoření centrálního stavebního úřadu. To nepovede k urychlení, ale naopak k ochromení stavebního řízení a následnému poškození stavebního průmyslu v České republice. To potvrzuje analýza ministerstva vnitra, kterou bude na nejbližším jednání probírat vláda. Analýza říká, že tato změna vyjde na 204 miliard korun a ochromí výstavbu až na 18 měsíců!

ODS místo toho iniciovala a prosadila kompletní elektronizaci stavebního řízení, což je cesta k jeho urychlení a poskytování služeb odpovídajících požadavkům 21. století.

Předpokládáme, že města, obce i kraje návrh na vytvoření nového centrálního stavebního úřadu jednoznačně odmítnou. V okamžiku, kdy je jedním z největších problémů České republiky nedostatek kvalifikovaných úředníků, nelze spoléhat na to, že tento problém bude vyřešen vytvořením nového úřadu. Nehledě na to, že by tak vznikla nová mocenská struktura s příslušnými směrnicemi, nařízeními, kancelářemi, auty a centralistickým řízením, které by oddálilo reálný výkon stavebního práva od občanů. ODS podnikne všechny dostupné kroky, aby k institucionální změně podle vládního návrhu stavebního zákona nedošlo. Pokud vláda nevyslyší naše volání a argumenty, připravíme vlastní novelu stavebního zákona.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama