Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2018 9:58:00

Chceme vyvážit oborovou nabídku ve středním školství

Chceme vyvážit oborovou nabídku ve středním školství

Kraj upravuje nabídku vyučovaných oborů.

Sloučení či splynutí celkem 21 středních škol schválilo 4. prosince 2017 Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje. Od 1. července 2018 tak vzniká deset škol s upravenou nabídkou vyučovaných oborů. Návrhy na restrukturalizaci oborů schválila tento týden Rada Královéhradeckého kraje.

„Cílem dalších kroků optimalizace středního školství je vyvážit oborovou nabídku a snížit počet míst v některých méně obsazovaných oborech. Chceme takto profilovat střední školy na jednu určitou skupinu oborů. Tím se odstraní oborová roztříštěnost, při které jsou některé školy mnohooborové a stejné obory jsou na několika blízkých školách zároveň,“ informovala náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za krajské školství s tím, že schválené návrhy oborové optimalizace se týkají všech škol, které v červenci vzniknou.
Zastupitelstvem schválená optimalizace se dotkne 21 škol zřizovaných Královéhradeckým krajem. Vznikne deset organizací.

„Musím znovu zopakovat, že v žádném z měst výuku neukončujeme. Naráz neukončujeme ani výuku žádného oboru. Obory, které nebudou na dané škole v budoucnu dále nabízeny, dobíhají ve standardním režimu. Žáci takové obory normálně dostudují, ale nové už škola nabírat nebude,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Na území Královéhradeckého kraje je v rejstříku škol a školských zařízení zapsáno 87 středních škol a 12 vyšších odborných škol, z čehož Královéhradecký kraj zřizuje 64 středních škol, 9 vyšších odborných škol.

Královéhradecký kraj je demograficky nejstarším regionem České republiky. V roce 2007 zde žilo 552 212 osob, za deset let nastal úbytek obyvatel téměř o 3 000 osob (predikce pro 31. 12. 2017 je 549 350 osob). Pro následující dekádu předpoklad Českého statistického úřadu počítá s úbytkem až o 10 000 obyvatel. V letech 2012 až 2016 bylo v kraji v mateřských školách zhruba 20 tisíc dětí, v roce 2017 křivka klesla blíže k hranici 19 tisíc a dle předpokladů bude dále klesat. Počet žáků středních škol v Královéhradeckém kraji se za posledních 9 let snížil o 7 991 žáků. Zatímco ve školním roce 2008/2009 bylo na středních školách v kraji 31 073 žáků, v současnosti se ve středním školství vzdělává 23 082 žáků.

Seznam dobíhajících oborů vzdělání, ve kterých dokončí vzdělávání stávající žáci, ale nebudou již přijímáni noví žáci do 1. ročníků:
Střední škola služeb, obchodu a gastronomie
Zahradnictví
Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola, Nový Bydžov
Obchodní akademie
Zemědělská akademie Hořice - střední škola a vyšší odborná škola
Obchodní akademie 
Přírodovědné lyceum
Zedník 
Podnikání – nástavba
Kuchař – číšník 
Střední škola průmyslová, textilní a polygrafická
Ekonomika a podnikání
Podnikání – nástavba
Podnikání – nástavba v dálkové formě vzdělávání
Veřejnosprávní činnost
Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie, Náchod
Technické lyceum
Střední průmyslová škola, Odborná škola a Základní škola, Nové Město nad Metují
Zemědělec – farmář
Mechanik elektrotechnik 
Elektrikář – silnoproud 
Cukrář 
Truhlář 
Gastronomie 
Kuchař – číšník 
Podnikání – nástavba 
Střední škola gastronomie a služeb
Logistické a finanční služby
Manipulant poštovního provozu a přepravy
Střední škola strojírenská a elektrotechnická
Elektrotechnika
Kuchař – číšník 
Prodavač

Ve Vyšší odborné škole zdravotnické, Střední zdravotnické škole a Obchodní akademii, Trutnov a v Krkonošském gymnáziu a Střední odborné škole nebude žádný ze stávajících oborů vzdělání označen jako dobíhající.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama