Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2021 5:35:00

Kraj plánuje podpořit kulturu a obnovu památek téměř dvaceti miliony korun

Kraj plánuje podpořit kulturu a obnovu památek téměř dvaceti miliony korun

Rada Královéhradeckého kraje doporučila zastupitelům schválit návrh dotačních programů v oblasti kultury a památkové péče pro rok 2022.

Kraj plánuje rozdělit 19,7 milionu korun a v osmi oblastech podpořit například kulturní aktivity nebo obnovu historických varhan. Největší částka – 11 milionů korun – půjde na obnovu památkového fondu.

„Na dotace do kultury a památkové péče jsme vyčlenili 19,7 milionu korun, ale tato částka se po vytvoření krajského rozpočtu na příští rok může změnit. Věřím, že se další peníze na podporu kulturního života v našem regionu podaří najít,“ uvedla náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová.

Královéhradecký kraj připravuje vypsání osmi dotačních programů na podporu kultury a památkové péče, o jeden více než v loňském roce.

„Nově přidaným programem jsou takzvané kreativní vouchery pro kulturní dědictví. Žadatelé jejich prostřednictvím mohou získat prostředky na nákup kreativních služeb, souvisejících s oživením a prezentací kulturního dědictví Královéhradeckého kraje – například kulturní a technické památky v regionu, sbírkové předměty, archiválie nebo nemateriální kulturní dědictví,“ vysvětluje náměstkyně Berdychová.

Zastupitelé budou o dotačních programech rozhodovat na zasedání 13. září. O podporu bude možné žádat od 18. října do 23. listopadu, a to elektronicky prostřednictvím krajského dotačního portálu DOTIS. Do 30. listopadu musí být žádost dodána na kraj fyzicky či pomocí datové schránky. Rozhodnutí o přidělení dotací bude žadatelům oznámeno nejpozději do konce března příštího roku.

Na podporu kultury a památkové péče pro rok 2021 rozdělil Královéhradecký kraj mezi 186 žadatelů celkem 21,4 milionu korun, a to například na festival Opočno Františka Kupky 2021, obnovu varhan v kostele sv. Petra a Pavla v Malé Úpě nebo opravu střechy na kostele sv. Petra a Pavla na Novém Hrádku. Významnou částkou podpořil i činnost muzeí a galerií v Královéhradeckém kraji, např. Městské muzeum v Dobrušce nebo Spolek Železniční výtopna Jaroměř z.s.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama