Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2015 9:17:00

Využila jsem poslanecký týden nejen k získání podpisů pro Zlatou výzvu

Využila jsem poslanecký týden nejen k získání podpisů pro Zlatou výzvu

Poslankyně Martina Berdychová předloží návrh na navýšení částky na Program rozvoje venkova, a to ze současných navrhovaných 25 mil. Kč alespoň na 40 mil. Kč.

Podporu pro svůj návrh získala u obcí, které v minulosti získaly titul Vesnice roku Královéhradeckého kraje. Tzv. Zlatou výzvu podpořili zástupci 17 "zlatých" obcí.
Až do roku 2012 Královéhradecký kraj neměl problém přispívat do Programu obnovy venkova minimální částkou 40 milionů korun.  Porozumění pro venkov měla především pravicová krajská vláda, ta současná už třetím rokem z finanční podpory ukrajuje o téměř polovinu.  S tímto přístupem zásadně nesouhlasí poslankyně PČR a krajská zastupitelka Martina Berdychová. 

Své výhrady formulovala v tzv. Zlaté výzvě, s níž po celý tento týden objížděla zástupce obcí, které v minulých letech získaly titul Vesnice roku Královéhradeckého kraje.

„Z vlastních zkušeností vím, jak se zejména v malých vesnicích tento program zúročil, kolik dobrých nápadů a projektů díky němu mohlo být realizováno, jak pozitivně ovlivnil život na venkově,“ říká někdejší dlouholetá starostka obce Holovous.

Na pondělním programu (14. 9.) krajského zastupitelstva bude projednávána finanční alokace ve výši 25 mil. korun. Poslankyně ale hodlá předložit nový návrh, který by na rozvoj venkova poslal celkem 40 mil. Kč.

O podporu pro navýšení této částky požádala sedmnáct „zlatých“ obcí, které v minulosti skvěle reprezentovaly náš kraj, mimojiné Deštnou v Orlických horách, Kuks, letošní vítěznou obec Stračov a samozřejmě Holovousy. 

„Využila jsem poslanecký týden nejen k získání podpisů pro Zlatou výzvu, ale zajímala jsem se také o to, co obce trápí, co je těší a co by bylo vhodné změnit. Až v pondělí se svým návrhem vystoupím na zastupitelstvu, uvidíme, zda kraj skutečně podporuje venkov, “ dodává lakonicky Martina Berdychová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama