Mgr. Miroslav Červenka

předseda Trikolora Ústecký kraj
  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2020 9:32:20

Pokrytec Fendrych

Pokrytec Fendrych

Tento falešný obraz je v zájmu aktivistů/novinářů typu Fendrycha a těch, kteří se v občanské společnosti, médiích a neziskovkách angažují a finanční zdroje na jejich práci nezřídka pocházejí z institucí řízených politiky.

 Martin Fendrych tvrdí, že:„Demokracie stojí na více pilířích, netvoří ji jen svobodné volby a fungující instituce, ale i prvky jako občanská společnost, veřejnoprávní média, neziskové organizace. Tenhle výčet stačí, abychom viděli, jak se české prostředí mění. Všecky tři tyto oblasti představují pro velkou část politiků a prezidenta úhlavní nepřátele."
Dle mého se v lepším případě hluboce mýlí, v horším překrucuje význam pojmů, a to z následujících důvodů:
1) Nelze stavět svobodné volby na roveň občanské společnosti, veřejnoprávním médiím a neziskovým organizacím. Už jenom proto, že svobodných voleb se může účastnit každý občan a nestojí jej to žádné významnější omezení jeho ostatních aktivit, zatímco občanský aktivismus, práce v médiích či neziskových organizacích vyžaduje nejen neskonale větší osobní zapojení, ale mnohdy i individuální předpoklady, které mohou, ale také nemusí souviset s individuálními schopnostmi toho kterého jedince.
2) Je možná pravdou, že tyto tři oblasti „představují pro velkou část politiků a prezidenta úhlavní nepřátele.", ale Martin Fendrych nepopisuje přesně důvod, proč tomu tak mnohdy je. Situace přece není taková, že proti zlovolným politikům stojí úžasní, čestní a objektivní aktivisté a novináři. Tento falešný obraz je v zájmu aktivistů/novinářů typu Fendrycha a těch, kteří se v občanské společnosti, médiích a neziskovkách angažují a finanční zdroje na jejich práci nezřídka pocházejí z institucí řízených politiky. Pravda je taková, že zodpovědní politici by měli hájit zájmy občanů/voličů a s prostředky získanými z jejich daní nakládat hospodárně a čím zodpovědněji se politici se svým posláním vypořádávají, tím více logicky aktivistům a veřejnoprávním novinářům vadí.Že jsou Fendrych a spol. nespokojeni, když hrozí, že by jim politici mohli típnout nějaký penězovod zajišťující jejich spokojené fungování, je normální. Že v takovém případě pateticky hovoří o demokracii, občanství či morálce,je logické také.Hájí si své zájmy, jak nejlépe umí. Politici ale jsou zde od toho, aby hájili zájmy svých voličů a ty mnohdy nejsou totožné se zájmy aktivistů a novinářů. Nyní, při volbě do mediálních rad, je míč na nich, aby předvedli, v čí prospěch skutečně pracují, zda pro dobro občanů nebo aktivistů a novinářů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama