Mgr. Miroslav Kavij

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2018 14:02:06

Není okupace jako okupace, výročí jako výročí!

Není okupace jako okupace, výročí jako výročí!

Zcela náhodou jsem na You Tube „objevil“ záznam rozhovoru Českého rozhlasu plus, který byl vysílán s jedním z členů české „delegace“ po jejím návratu z Krymu.

 

Moderátor Michael Rozsypal, host -  europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček.  Téma rozhovoru není třeba zdůrazňovat. Anexe Krymu Ruskou federací.

      Rozhovor se stal učebnicovým příkladem jediného správného názoru masmédií a jejich interpretace událostí z pohledu USA a jeho vojenské „mašinérie“ NATO a „odnože“ EU.  A tak zatímco se moderátor snažil svému hostu, ale především posluchačům vnutit myšlenku, že odtržení Kosova bylo v souladu s mezinárodním právem, v případě Krymu šlo zcela jednoznačně o anexi.

    Zmiňuji se o této události v souvislosti s událostmi srpna 1968 v naší zemi.  Podle médií, je hodnocení jednoznačné. Neospravedlnitelná okupace, která zastavila vývoj v naší zemi na dalších dvacet let. Nechci polemizovat s našimi médii, ale nejsem zdaleka sám, kdo si tuto historickou invazi porovnává s invazí „spojeneckých“ armád NATO v dnešním Afghánistánu. Pro dokreslení -  pobyt vojsk armád států NATO se mílovými kroky blíží také ke dvěma desítkám let. Nejedná se také (a nejen) z pohledu obyvatel Afghánistánu o okupaci jejich území?

     Zanedlouho si připomeneme výročí stého vzniku samostatného československého státu. Republiky, která v této podobě od roku 1993 již neexistuje. Výklad historie by měl být objektivní, stejně jako u jiných výročí. Připomenou nám média, kdo stál za rozbitím společného státu pouhé tři roky poté, kdy jsme získali vytouženou svobodu a vymanili se z područí okupanta, tehdejšího SSSR a vydali na cestu demokracie a prosperity? Jakým způsobem bude vykreslena mocenská politika tehdejší politické prezentace – Havla, Klause, Mečiara a dalších?

   15. března příštího roku nás čeká další kulaté, tentokrát „ osmdesátkové“ výročí.   Německá okupace Čech, Moravy a Slezska. Věnují mu média informativně stejný časový prostor, tzn. několik týdnů, jako v případě sovětské okupace 1968?  Nebo upadne toto výročí v zapomnění? S poukázáním, že potřebujeme rozvíjet pro nás životně důležité vztahy s naším německým sousedem, nikoliv čeřit vzájemné vztahy historií, která nikoho z mladé a střední generace nezajímá?!

    Od listopadu 1989 je naše republika suverénní stát. Není vazalem západu ani východu. Přejme si, aby role masmédií, ÚSTR ale i části umělecké elity si byla vědoma této skutečnosti a přestala s černobílým hodnocením nejenom historických událostí našeho státu, ale i s tendenčním hodnocením současných mezinárodních událostí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama