Mgr. Miroslav Nenutil

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.07.2019 16:08:14 - Kolma

Proč se zastáváte zákona o EET?

Má to spojitost s tím, že zákon prošel díky ČSSD? Nebo si mysíte, že pomáhá narovnat podnikatelské prostředí? Co dobrého EET přineslo? Myslíte, že už teď nedochází k daňovým únikům?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.08.2019 12:57:12 - Mgr. Miroslav Nenutil

Dobrý den. Obvykle odpovídám konkrétním lidem, stejně jako Vy se ptáte konkrétního člověka. Ale budiž: v EET není žádné politikaření, ale narovnání podnikatelského prostředí i úspora veřejných financí. Zdá se Vám to divné? Tak si zkuste odpovědět na následující otázky:

- proč by měli jen trafikant, taxikář, prodavačka apod. dokazovat své tržby a číšník, kadeřnice nebo automechanik apod. ne?

- proč ti, co v devadesátých letech podnikali "po svém" , teď nadávají, že mají malé důchody a chtějí po státu, který dříve šidili, doplatky na bydlení, na dopravu, …

- proč mi v každé druhé zemi na Balkáně může dát prodavač kebabu účtenku a ani se neptá, jestli ji chci? proč by se to tedy nemohl naučit Čech?

A mé další odpovědi: EET přineslo alespoň částečné narovnání mezi podnikateli a každopádně přineslo pár miliard do státního rozpočtu. A daňové úniky? Samotné EET jim ani nemůže úplně zabránit. To je záležitost Finančních úřadů, Finanční správy MF a Daňové kobry. Zákonné podmínky k tomu mají - a to musíte uznat, že minimálně poslední dvě jmenované složky se snaží.

Nejspíš jsem Vás, Kolmo, svými odpověďmi nepotěšil, ale jak už říkávala babička Boženy Němcové: "Není člověk ten, aby se zalíbil lidem všem." A já se ani všem zalíbit nehodlám. Jedná-li člověk slušně a poctivě, nemusí se obávat ani EEt, ani GDPR, ale spíš nějaké pavlačovém drbny.