Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2020 14:01:00

Elektromobily považuji za úžasný symbol technického pokroku

Elektromobily považuji za úžasný symbol technického pokroku

Olomoucký primátor začne k pracovním cestám používat malý elektromobil.

Primátor Mirek Žbánek chce jít příkladem a ke služebním cestám v Olomouci a okolí začne již tento týden místo benzinového auta používat elektromobil. Vozidlo Škoda Citigo eIV pořídilo město z projektu Ekomob – čistá mobilita financovaného ministerstvem životního prostředí. Nový úsporný vůz představí primátor v sobotu dopoledne při srazu elektromobilů na Horním náměstí.

„Elektromobily považuji za velmi dobrou alternativu, z mého pohledu jsou výhodné pro ježdění po městě a okolí. Vnímám je nejen jako cestu k ekologičtější společnosti, ale coby fanda techniky i jako úžasný symbol technického pokroku,“ řekl primátor Žbánek. Pro delší a reprezentativní pracovní cesty mu bude i nadále sloužit větší vůz s konvenčním pohonem.

Nové vozidlo na elektřinu má kromě výrazného grafického polepu i speciální registrační značku začínající písmeny EL. Ta by měla po změně zákona v budoucnu umožnit elektromobilům jízdu v pruzích pro autobusy nebo úlevu na pořízení dálniční známky.

Plánem města je i tímto způsobem informovat občany o problematice udržitelné mobility a dopadech dopravy na životní prostředí. „Naším cílem je zlepšit dopravu, snížit její negativní vlivy na zdraví obyvatel a životní prostředí a tím zvýšit kvalitu života ve městě,“ dodal primátor Žbánek. Připomněl, že se naše země může inspirovat i zkušenostmi ze zahraničí, kde nedávno nastal velký boom elektromobilů, aniž by byl doprovázen odpovídajícím rozvojem příslušné infrastruktury. „Tomu bychom se u nás měli vyhnout, proto bych chtěl, abychom toto téma řešili komplexně. V rámci agendy Smart City bychom měli zajistit například dostatek nabíjecích stanic a třeba i multifunkční sloupy veřejného osvětlení se zdrojem elektrické energie pro elektromobily, elektrokola či koloběžky,“ zdůraznil primátor.

Magistrát v současné době využívá k dopravě vozidla s konvenčním pohonem. Rozvoj elektromobility ale zachytila olomoucká městská policie, která služebně využívá tři elektromobily a má vlastní nabíjecí stanici. Tu bude nově k doplnění energie využívat i primátorský vůz.

Fotografie:

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama