Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.07.2020 19:09:00

Pospávání na veřejných prostranstvích obtěžuje a budí pohoršení

Pospávání na veřejných prostranstvích obtěžuje a budí pohoršení

Město novou vyhláškou zakazuje bivakování a táboření.

Zcela nová regulace platí v Olomouci od 16. července 2020. Na území města vymezuje místa, kde je zakázáno bivakování a táboření. 

Smyslem nově platné vyhlášky je eliminovat pospávání na veřejných prostranstvích, které obtěžuje a budí pohoršení. „Potřeba regulace vzešla z dlouhodobě se opakujících stížností veřejnosti na přespávání a táboření některých skupin občanů v centru města i v městských parcích. Pro tyto případy neměli dosud městští strážníci účinný legislativní nástroj, jak tento nepříjemný stav řešit,“ objasnil primátor Mirek Žbánek.

Městští strážníci mohli doteď pospávající lidi na lavičkách v parku nebo centru města pouze probudit a poučit. „Denně se při výkonu služby setkáváme hlavně s lidmi bez domova, kteří využívají laviček k pospávání. Na místě jsme je dosud řešili probuzením, zjištěním totožnosti osoby a upozorněním, aby bylo místo užito způsobem k tomu určeným,“ vysvětlil mluvčí Městské police Olomouc Petr Čunderle.

Bivakování a táboření je na území města nově zakázáno na veřejných prostranstvích, které vyhláška vymezuje. Jde o městskou památkovou rezervaci, Čechovy sady, Smetanovy sady, Bezručovy sady, park Pod Dómem a ASO park, včetně parkových altánků i míst, která nejsou zelení, a nevztahuje se na ně vyhláška o čistotě ulic a veřejných prostranství. „Účinnost a dopady nové vyhlášky plánujeme brzy vyhodnotit. Je možné, že v budoucnu proběhne i její aktualizace a budeme ji rozšiřovat o další veřejná prostranství,“ připustil primátor Žbánek. 

Vyhláška umožňuje udělení výjimky ze zákazu pro možnost konání kulturních, sportovních či jiných akci, o kterém rozhoduje Rada města Olomouce. „Podání žádosti o výjimku bude podobné jako například u městské vyhlášky o konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích. U akcí plánovaných v centru nebo v parcích tak budou muset jejich organizátoři nově pamatovat na podání žádosti o výjimku,“ vysvětlil dopady nové vyhlášky primátor. 

Porušení obecně závazné vyhlášky je postihováno podle zvláštních právních předpisů, resp. zákona o některých přestupcích.




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama