Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2020 21:24:00

Žádnou změnu jsme neiniciovali

Žádnou změnu jsme neiniciovali

Útulek pro zatoulané psy v Olomouci: O službě muselo rozhodnout standardní výběrové řízení.

Kdo se postará v Olomouci o zatoulané psy? Který útulek bude tuto službu v příštích letech zajišťovat? V Olomouci tuto službu poskytuje Liga na ochranu zvířat ČR a psí nalezenci končí v útulku v Neředíně. Smluvní vztah funguje na základě staré smlouvy, uzavřené před desítkami let na dobu neurčitou. Podle právníků ale vzhledem k rostoucímu finančnímu objemu služby už musí na zakázku proběhnout výběrové řízení. Město proto, aby dostálo zákonné povinnosti, výběrové řízení připravilo. Důvodem k němu tedy nebyla nespokojenost se současným poskytovatelem dané služby, jen snaha uvést vše do souladu s právem.

„Podporujeme místní spolky, organizace a firmy, právě tak jsme podporovali i olomoucký útulek pro psy, s jeho službami jsme byli spokojeni a žádnou změnu jsme neiniciovali,“ vysvětlil primátor Mirek Žbánek. Dodal, že na nutnost vypsat soutěž na veřejnou zakázku při rostoucím finančním objemu upozornili právníci. Radnice proto tedy vyhlásila soutěž na standardní veřejnou zakázku, dle požadavků platné legislativy, s přísně stanovenými kritérii pro výběr poskytovatele služeb, spojených se zajištěním péče o nalezené psy.

Do vyhlášené soutěže se přihlásily dva subjekty: stávající poskytovatel služby, Liga na ochranu zvířat ČR, a společnost Ajsha, která provozuje útulek pro psy v nedalekých Čechách pod Kosířem. Účastníci soutěže museli splnit různá přísná kritéria, mimo jiné doložit, že jsou schopni poskytovat kvalitní službu a že k tomu mají odpovídající technické a provozní podmínky útulku.  Tyto skutečnosti o splnění kvalifikace byly od vybraného dodavatele nejen řádně doloženy, ale pracovníci magistrátu také fakticky zkontrolovali a prohlédli útulek samotný.

Vzhledem k jasně a konkrétně nastaveným kritériím kvality, které musely být bezpodmínečně splněny, byla pak jediným hodnotícím kritériem nabídková cena za péči o jednoho psa na den. Na základě tohoto hodnotícího kriteria byl následně vybrán účastník s nejnižší nabídkovou cenou, který zároveň splnil všechny požadavky na kritéria kvality jeho nabízené péče. Tím, kdo při splnění kvalitativních požadavků nabídl výrazně nižší cenu, byl nový zájemce z Čech pod Kosířem.

Současný provozovatel olomouckého útulku podal námitky proti rozhodnutí o výběru dodavatele, ty byly zadavatelem včas a řádně vypořádány. Daný účastník následně podal návrh k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k přezkoumání úkonu zadavatele. Do doby, než ÚOHS rozhodne, nemůže město uzavřít novou smlouvu. Další krok k vyřešení situace tedy musí momentálně učinit příslušný státní orgán. Zatoulané psy proto olomoučtí strážníci zatím vozí jako obvykle do útulku Ligy na ochranu zvířat v Neředíně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama