Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2022 16:05:00

Zchátralé veřejné toalety v Čechových sadech čeká kompletní rekonstrukce

Zchátralé veřejné toalety v Čechových sadech čeká kompletní rekonstrukce

Stoletá budova bývalých veřejných toalet v Čechových sadech bude opět sloužit svému původnímu účelu. Zdevastovaný objekt z roku 1922 olomouckého stavitele Jana Hublíka čeká kompletní rekonstrukce.

Stavební část a přípojky na vodu a kanalizaci budou hotové ještě letos, s přípojkou k elektřině je třeba vyčkat na přeložku trafostanice, kterou bude realizovat ČEZ. Výstaviště Flora nyní prověřuje možnost dočasného napojení z veřejného osvětlení. 

Podle dřívějšího záměru vedení města měla být budova veřejných toalet zbourána a její funkci měly zastoupit mobilní smart toalety. Národní památkový ústav však s demolicí nesouhlasil, což odůvodnil tím, že se jedná o architektonicky hodnotný objekt. Radní původní záměr přehodnotili a zvolili sice dražší, ale trvalejší variantu a nechali vypracovat projektovou dokumentaci na kompletní rekonstrukci staré budovy.

„My jsme připravení, projektová příprava je hotová a na akci máme vydané platné územní a stavební povolení. Bohužel, kvůli přeložce trafostanice nám ČEZ posunul termín připojení až na březen 2023. Tou dobou ale už chceme být s rekonstrukcí hotovi a bude zbývat jen připojení k elektřině. Snažíme se zatím vyřešit případné dočasné napojení odněkud z Flory, ale to je zatím v řešení,“ vysvětluje náměstek primátora města Olomouce Matouš Pelikán. 

Budova bývalých veřejných toalet se dočká kompletní rekonstrukce. Budou osazena nová okna i dveře, výměna čeká i střechu a podlahy. K objektu také povede nový mlatový chodník. Návštěvníci parku pak uvnitř budovy najdou bezbariérové WC, pisoár, pro maminky s malými dětmi bude k dispozici přebalovací pult a obsluze WC, kterou bude zajišťovat Výstaviště Flora, bude sloužit také sklad potřebného vybavení.  V projektu se počítá také s pítkem umístěným na straně budovy směrem k dětskému hřišti. Součástí rekonstrukce bude samozřejmě napojení na kanalizaci a vodovodní přípojku z ulice Palackého, dešťová voda bude zasakována.

„Ačkoli se to může zdát jako drobnost ve všech záležitostech, které město řeší, absence čistých veřejných toalet, zejména v parcích, vychází z mnoha průzkumů jako věc, která Olomoučany i návštěvníky města trápí. Jsem proto rád, že se nám podařilo v tomto posunout a věřím, že hlavně rodiče s dětmi, kteří navštěvují blízké hřiště v Čechových sadech, nové WC ocení. Sám tam s dětmi často chodím,“ říká primátor Mirek Žbánek. 

O to, aby toalety zůstaly bezpečné a čisté, se bude starat Výstaviště Flora. „Chápeme, že to bude místo, které může lákat bezdomovce, proto se budou toalety na noc zamykat, aby nesloužily jako noclehárna,“ upozorňuje náměstek Pelikán. 

Rekonstrukce architektonicky cenné budovy veřejných toalet včetně všech přípojek bude stát zhruba 3 miliony korun. Začít by se mělo ještě během letních prázdnin.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama