Mgr. Nina Nováková

  • KDU-ČSL
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2022 18:09:00

Náhradní manželství v souvislostech

Náhradní manželství v souvislostech

Informace na facebookovém profilu k legislativní úpravě náhradního mateřství

 Náhradní mateřství v souvislostech II, to je název dnešního kulatého stolu, který jsem uspořádala společně s kolegy poslanci Pavlou Golasowskou, Romanou Bělohlávkovou a Alešem Dufkem. V ČR dosud není zákonem upraveno náhradní neboli surogátní mateřství. Není to jen otázka pokroku v medicíně, nejde jen o touhu dospělých mít dítě.

Nesmí být opomenut žádný z aspektů a případné legislativní úpravě nutně musí předejít otevřená debata. Problém je velice široký. Během těhotenství se například vytváří vztah plodu a matky. Je obtížné právně zajistit, aby dohoda mezi náhradní matkou a budoucími rodiči byla naplněna. Nejedná se vlastně o obchod s dětmi nebo o násilí na náhradní matce? Má dítě právo, pokud si to v dospělosti bude přát, znát své genetické rodiče? To jsou otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Těší mě, že jsme navázali spolupráci s akademiky z 1. lékařské fakulty UK, Právnické fakulty UK, z Jihočeské univerzity i s odborníky z praxe. Debatu během druhého kulatého stolu sledovali také zástupci MPSV, Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva zdravotnictví. Diskuzi si také přišli poslechnout další zástupci sněmovny a Senátu Jiří Navrátil, Marek Výborný, Jakub Janda, Ivana Váňová a Jitka Chalánková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama