Mgr. Nina Nováková

  • KDU-ČSL
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2016 17:18:00

Výzvy a příležitosti současného světa jsou tady pro nás

Výzvy a příležitosti současného světa jsou tady pro nás

Je rodina samozřejmý základ nebo kontroverzní téma? Život v bezpečí, evropská kultura a svoboda vyznání. Nad těmito otázkami a tématy diskutovali experti na mezinárodní konferenci s názvem Výzvy a příležitosti současného světa.

Akci uspořádala poslankyně TOP 09 Nina Nováková a mezi jejími hosty jsou odborníci na právo, historii, psychologii nebo politologové.

„Každý problém je třeba konzultovat v mezinárodním kontextu. Sdílet zkušenosti a vzájemně se podporovat už není formální fráze, ale nezbytnost. Naším cílem bylo vytvořit formát, který to umožní,“ říká poslankyně TOP 09 Nina Nováková, hlavní organizátorka akce.

Prvním krokem přípravy diskusního fóra bylo překročit hranici mezi politiky, experty a aktivisty občanské společnosti. V létě a na podzim proběhly kulaté stoly ve Vídni a v Budapešti a na nich se účastníci shodli na třech tématech a hodnotách, ke kterým by se Evropská unie měla vrátit. Součástí jednotlivých panelů pražského setkání jsou také zprávy z debat v zahraničí i u nás.

„Současné konflikty mezi Ruskem a Západem zvyšují riziko války a roste také riziko jaderného konfliktu. Evropské hodnoty a instituce mohou pomoci zachovat mír, urovnat spory a zabránit jaderné válce. Proto je tato konference důležitá, a proto také obhajuji v Evropě mír, bezpečnost a jaderné odzbrojení," uvedl nositel ocenění za mírové iniciativy Alyn Ware z Nového Zélandu, který je jedním z hostů konference.

Mezi dalšími diskutujícími jsou například europoslanec Jaromír Štětina, generální sekretář Univerzální federace míru Evropa Jacques Marion z Francie, zástupce evropského Fóra pro náboženskou svobodu Aaron Rhodes (FOREF Europe) nebo také Jaroslav Šebek z Akademie věd ČR, Roman Joch z Občanského institutu či Ludmila Trapková, klinická psycholožka.

„Západní kultura, kterou se celá staletí snažíme exportovat, je námi, jejími nositeli, v mnoha ohledech zrazována a zpochybňována. To je realita, před kterou nesmíme zavřít oči, ale kterou bychom neměli přijmout jako svou budoucnost. Projít současnými výzvami znamená vrátit se k pramenům a obnovit je,“ míní poslankyně Nina Nováková (TOP 09), která zdůraznila také nutnost spolupráce se zeměmi v nejbližším sousedství.

„Region centrální Evropa má nový význam. Někteří z nás žili staletí ve společném státě, někteří z nás mají za sebou zkušenost totality, proto jasně rozeznáváme každé její přicházející signály. Máme výhodu - nejsme vnímáni jako možná vojenská nebo ekonomická hrozba. Pokud budeme mluvit jasně, náš hlas bude slyšet,“ dodala Nina Nováková.

Akci podpořila Nadace Hanse Seidla a také česká pobočka Evropské unie žen (EUŽ).


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama