Mgr. Ondřej Benešík

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2019 21:48:00

Babiš kritizuje sám sebe

Babiš kritizuje sám sebe

Komentář na facebookovém profilu k postoji premiéra Babiše k Turecku

Pan premiér kritizuje i sám sebe. V oblasti bezpečnostní a zahraniční politiky se téměř vždy vyžaduje jednomyslný souhlas členských států a z institucí EU má rozhodující vliv Evropská rada, kde ČR zastupuje právě premiér. Členské státy si prostě v zahraniční a bezpečnostní politice drtivou většinu pravomocí ponechaly a společné orgány EU mohou povětšinou konat jen v mezích, které jim členské státy vymezí. Doufám tedy, že Andrej Babiš na středeční zasedání Evropské rady přijde s konkrétními návrhy řešení a kroků, které by měla EU podniknout a bude je prosazovat. Nikdo jiný z ČR nemá takovou možnost a vliv jak on. Pikantní ovšem je, že ještě před třemi týdny "výstavbu bezpečnostní zóny v Severní Sýrií" v podání Turecka podporoval a tvrdil, že tento plán má podporu celé V4.

Co o SZBP může kdokoliv vygůglovat na internetu: Lisabonská smlouva sice zrušila pilířovou strukturu Unie a pokusila se sjednotit vnější zastupování EU napříč vnějšími aktivitami, odlišná pravidla pro rozhodování SZBP ovšem ponechala. V rámci SZBP tak státy stále dospívají k rozhodnutí téměř vždy jednomyslně. Vliv Komise je výrazně omezen, Evropský parlament nemá v podstatě vůbec žádný vliv a Evropský soudní dvůr je ze SZBP zcela vyloučen. Také implementace konkrétních rozhodnutí leží valnou měrou na bedrech členských států.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama