Mgr. Ondřej Benešík

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2018 21:36:00

Podařilo se zbořit mýty ohledně Marrákešské deklarace

Podařilo se zbořit mýty ohledně Marrákešské deklarace

Dne 24. května 2018 byl svolán mimořádný Výbor pro evropské záležitosti týkající se tzv. Marrákešské deklarace. Přizván byl i ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar, který ČR při jednání o deklaraci zastupoval.

 Evropský výbor nakonec přijal mé usnesení, které je v souladu s dlouhodobou migrační a bezpečností politikou KDU-ČSL.

Usnesení zdůrazňuje např. nutnost, aby pravomoc v oblasti ekonomické migrace zůstala výhradně v kompetenci národních států, dále podporuje posílený boj proti nelegální migraci, pašerákům lidí nebo intenzivnější spolupráci v oblasti návratové politiky i lepší ochranu hranic atd. Kladně hodnotím také to, že na usnesení se nakonec shodla i celá Poslanecká sněmovna. PRO hlasovali až na výjimky všichni přítomní poslanci (137 ze 139 přítomných poslanců).

Velmi důležité je, že usnesení také upozornilo na nepřesný překlad marrákešské deklarace do češtiny šířené dezinformačními zdroji. Tento nepřesný překlad, v rámci nějž byl odborný termín „regular migration“ přeložen jako „pravidelná migrace“ (běžně se do češtiny překládá jako „legální migrace“), zcela pozměnil a posunul význam původní deklarace. Tyto zkreslené informace pomohly k šíření strachu a dalších mýtů o dokumentu. Dezinformačním webům bohužel uvěřili na plénu Sněmovny i někteří poslanci, kteří navíc tyto nepravdivé informace dál šířili. Proto je zcela zásadní, že Výbor pro evropské záležitosti tuto záležitost uvedl na pravou míru.

Celé znění usnesení:

Výbor pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po zprávě ministra vnitra Lubomíra Metnara a po rozpravě

  1. Bere na vědomí zprávu ministra vnitra týkající se Marrákešské politické deklarace.
  2. Trvá na tom, že v oblasti legální ekonomické migrace musí být zachován status quo, tedy aby pravomoci včetně rozhodování o výběru zdrojových zemí, počtu migrantů, jejich odborné kvalifikace, možnosti odmítnutí žadatelů atd. zůstaly v kompetenci příslušných orgánů České republiky.
  3. Trvá na důsledném rozlišování legální ekonomické migrace, nelegální ekonomické migrace a poskytování mezinárodně právní ochrany ohroženým osobám.
  4. Podporuje zahrnutí nových závazků afrických států v Marrákešské deklaraci, jež se týkají boje proti nelegální migraci, organizovanému převaděčství a pašování lidí i posilování spolupráce v oblasti návratové politiky, to je lepší ochrana hranic, posílení policejní a soudní spolupráce, intenzivnější výměna informací, identifikace nelegálních migrantů, rychlejší vydávání náhradních cestovních dokladů atd. a podtrhuje význam brzké realizace těchto opatření.
  5. Domnívá se, že právě podpora afrických zemí v jejich boji s nelegální migrací a organizovaným převaděčstvím představuje z pohledu EU a jejích členských států vhodný a účinný nástroj prevence dalšího případného zesílení migračních toků z tohoto regionu směrem do Evropy v následujících letech.
  6. Upozorňuje na nepřesný překlad Marrákešské deklarace do českého jazyka, šířený dezinformačními zdroji, který zásadním způsobem posouvá a zkresluje obsah uvedené deklarace, například slovní spojení regular migration, standardně používané ve významu legální migrace, je přeloženo jako pravidelná migrace, což zásadně dezinterpretuje význam deklarace.
  7. Navrhuje podmínit rozvojovou pomoc, poskytnutou zdrojovým zemím, jejich spoluprací v oblasti návratu.
  8. Pověřuje předsedu výboru pro evropské záležitosti, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama