ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2010 13:26:16

Vyjádření k situaci na trhu s mlékem

Vyjádření k situaci na trhu s mlékem

Kritická situace na trhu s mlékem v letech 2008 a 2009 byla důsledkem výkyvu cen směrem vzhůru v předchozím období. Určitý podíl na ní mělo i dlouhodobě připravované a avizované zrušení mléčných kvót v rámci EU od roku 2015.

Během propadu cen se objevily tlaky na odložení tohoto rozhodnutí, ale naštěstí se na tom nepodařilo nalézt shodu mezi členskými státy.

V současné chvíli zaznamenáváme opětovný mírný nárůst ceny (české mlékárny již vykupují mléko přes sedm korun, tj. za cenu před skokovým nárůstem). Jako výsledek tlaku zemědělců je připravena nová finanční podpora pro chovatele mléčného skotu za využití čl. 68, která prakticky spočívá v tom, že část přímých plateb, které dostávají všichni zemědělci, bude vyčleněna pouze pro mléko.

Není možné přehlédnout, že se jedná o určitou nerovnost v přístupu k zemědělcům, avšak v současné době z hlediska České republiky ospravedlnitelnou především konkurencí ze sousedních zemí, kde rovněž podobná opatření mají. Naši producenti mléka tak dostávají alespoň určitou pomoc v tomto nerovném souboji a doufám, že si díky ní dokáží poradit a složitou situaci překonají. Pro nás spotřebitele z toho vyplývá jediné - dbát na to, jaké produkty kupujeme a dávat přednost těm domácím.

Mgr. Petr Gandalovič, místopředseda ODS a poslanec PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama