Mgr. Petr Gazdík

  • STAN
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2021 15:18:00

Vláda musí zaručit neúčast ruských i čínských firem

Vláda musí zaručit neúčast ruských i čínských firem

Pokud splní i naše další požadavky, jsme ochotni zákon podpořit

Koalice Pirátů a Starostů se po několika měsíčních jednáních dohodla společně s dalšími  zástupci demokratické opozice a ministrem průmyslu a obchodu na podobě zákona “Lex Dukovany”. Obě strany vyjednávání se shodly na načtení pozměňovacího návrhu na půdě Senátu, který by měl zakazovat účast ruských a čínských firem v připravovaném tendru na dostavbu Dukovan. Starostové společně s Piráty a dalšími demokratickými stranami od začátku spatřovali velké bezpečnostní riziko celého projektu. Pro podporu zákona si obě koaliční strany stanovily přijetí jasně stanovených podmínek.

“Vláda sice veřejně deklarovala, že čínské ani ruské firmy nebudou přizvány do tendru, zvláště po aféře Vrbětice, nicméně v oficiálním usnesení vlády nic takového není. Proto chceme, aby bylo do zákona jasně přidáno, že žádná z těchto zemí tendru účastna nebude. V Senátu proto budou k zákonu připraveny pozměňovací návrhy. Celkově však máme k celému zákonu s Piráty výhrady a jsem zvědav, zda budou naše stanovené podmínky přijaty,” uvedl na klubové tiskové konferenci místopředseda hnutí Petr Gazdík.

Mezi požadavky obou koaličních uskupení také patří zastropování výkupní ceny z nového jaderného zdroje i to, že nový blok bude poptáván za fixní cenu s dodavatelem, který dodá kompletní realizaci, bez možnosti navyšování nákladů.

“Cena celé elektrárny musí být soutěžena jako fixní, aby nedošlo k problémům při dostavbě nejen jaderných elektráren ale i vodních zdrojů, jak se děje v ostatních zemích, že se cena neúměrně zvyšuje vlivem různých okolností stavby. Pokud budou naše požadavky splněny, jsme připraveni zákon podpořit,” uzavřel Petr Gazdík. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama