Mgr. Petr Vejbor

  • SPOZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2011 17:16:00

Na televizi se můžeme dívat i při svíčce!

Na televizi se můžeme dívat i při svíčce!

Vážně nevážně o jaderné energetice

Zatímco stránky domácího tisku plnily informace o vládní bouři ve sklenici vody, na západ od našich hranic se v tisku řeší strašák jaderných elektráren (JE). Mám na mysli prohlášení německé kancléřky A. Merkelové o bezpodmínečné nutnosti uzavření 7 starších JE a přechodu německé energetiky, největší ekonomiky EU, k zeleným zdrojům. Nechci nikterak zlehčovat události ve Fukušimě, uvažme však suchá fakta. Problémem Fukušimy nebylo extrémní zemětřesení, kde by reaktor plný radioaktivní vody vyskočil z budovy jak kapr z rybníka, ale destruktivní účinek „doprovodné“ vlny tsunami, která zaplavila náhradní zdroje elektřiny po výpadku el. proudu v elektrárně. Tyto dieselgenerátory byly umístěny v přístřešku(!) nedaleko od příliš nízké bezpečnostní hráze oddělující areál elektrárny od mořského pobřeží. Následky výpadku elektřiny v elektrárně byly prezentovány dostatečně, proto se k nim není třeba vracet. Podtrženo a sečteno, v důsledku zanedbání technické ochrany jedné JE, bude zřejmě nejlepší je všechny pomalu zavřít a přejít jinam! Co kdyby v Německu nastala tsunami!

Meine Damen und Herren, řešením jsou obnovitelné zdroje energie! Sicher! Politické deklarace se snadno řeknou, ale hůře realizují, a to i v Německu. Nemusíme být jaderní fyzici, abychom si spočítali, že např. trvalý výkon 1 bloku temelínské elektrárny odpovídá průměrnému výkonu stovek větrníků či tisícům hektarů solárních panelů To, že vítr někdy nefouká a slunce nesvítí v noci ani pod mrakem,  je jasné i žáčkovi 1.třídy ZŠ. A to nemluvím o nutných tisících hektarech půdy, včetně půdy zemědělské. Severní Německo se tedy vylidní pro vrtule a solární panely.

Nebo se nabízí jiné elegantní řešení, které již prezentovala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost D. Drábová: ano, můžeme odstavit JE Dukovany a Temelín, pokud se okamžitě sníží veškerá spotřeba elektřiny v ČR o 20%. Francouzi to budou mít trochu horší, u nich je výkon všech JE téměř 80% veškeré vyrobené elektřiny….

Na závěr mi dovolte rozptýlit chmury z budoucnosti trochou romantiky. Mluvčí slovenských Greenpeace (s některými aktivitami organizace plně souhlasím) Lubica Trubíniová totiž celou záležitost okomentovala následovně: "Elektřinu ke svému životu nepotřebuji, na televizi se klidně budu dívat při svíčkách." Vážení televizní diváci, přeji Vám dobrý obraz!

 

Mgr. Petr Vejbor, člen SPOZ Olomouc

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama