Mgr. Richard Andrle Sylor, MBA

EU je „ekonomickým obrem, ale "politickým trpaslíkem"
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2014 15:14:25

Češi, máte příliš zahnuté okurky!

Češi, máte příliš zahnuté okurky!

Evropská komise, byrokratické hnízdo Evropy, slibuje snížení administrativní zátěže podnikatelů a redukci směrnic. Veřejně se chlubí, že se jí už léta úspěšně daří snižovat byrokratickou zátěž, kterou sama hojně produkuje.

Zmíněnou „liposukci“ ztučněných evropských směrnic podmiňuje především založení komise sloužící pro kontrolu nesmyslných směrnic. Od roku 2007 v jejím čele stojí bývalý bavorský premiér Edmund Stoiber.

Komise pro kontrolu komise jistě ještě zvedne ze židle všechny kritiky evropské byrokracie. V loňském roce se ke komisi nadto přidala iniciativa REFIT. V rámci REFIT prochází úředníci EU desítky tisíc zákonů a nařízení a hodnotí jejich užitek a dopad.

Od roku 2005 prý komise EU odstranila 5590 nesmyslných zákonů a nařízení, které sama vyprodukovala. Byrokratická zátěž se tak údajně snížila o 26,1 %.

V pomyslném koši se tak ocitly například některé direktivy ohledně standardů ovoce a zeleniny. Na trh se tak mohly vrátit i zahnuté okurky. S velkou slávou tedy tuční úředníci EU nyní přepočítávají úsporu firem, které již nemusí ročně vyhazovat příliš zahnuté okurky v přepočtu za 970 milionů!

Já se ptám, kdo jim však vrátí ty předchozí ztráty za Evropou diskriminované okurky a jiné ovoce, které neodpovídalo zavedeným přehnaným standardům? Není spočítaná úspora nyní spíše výsměchem postiženým podnikům? Copak producenty nesmyslných směrnic nemohou postihnout žádné sankce? V jakém kocourkově to žijeme? Hnal bych autory k odpovědnosti místo, abychom se dál nadutě chlubili odhalováním vlastních chyb a nesmyslů.

Vždyť podle průzkumů v přepočtu 74 % unijních občanů pokládá EU za přebyrokratizovanou.

Každopádně alespoň, že nějaký kontrolní mechanismus existuje, když bylo zjištěno, že je EU schopna produkovat takové nesmysly. I když si jej platíme ze svých daní. Abych uzavřel celou záležitost alespoň s pozitivním výhledem, měli bychom již nyní významně ušetřit. 20procentní snížení administrativní zátěže znamená úsporu ve výši cca jeden až jeden a půl procenta HDP.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama