Mgr. Šárka Jelínková

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2021 19:09:00

Většina živnostníků opravdu takzvaně přežívá a živoří

Většina živnostníků opravdu takzvaně přežívá a živoří

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2020 k zákonu o kompenzačním bonusu

 Vážený pane předsedo, vážená paní vicepremiérko, vážené kolegyně, vážení kolegové,

jako první si dovolím obrátit se prostřednictvím pana předsedajícího na pana kolegu Goláně. Nebudu mluvit o obcích, nebudu mluvit o krajích, ale budu mluvit o občanech.

Máme zde předložený zákon o kompenzačním bonusu, který na jednu stranu a chválihodně rozšiřuje okruh příjemců kompenzačního bonusu, jak již tady bylo řečeno, o osoby, které jsou v úpadku. V dnešní covidové době, která už trvá téměř rok, není vůbec těžké stát se takzvaným nespolehlivým plátcem, takže je dobře, že myslíme i na tyto lidi. Pak tady máme ty pěstouny, kteří jsou zároveň dohodáři atd., všechny ty osoby, které tady byly vyjmenované. To je sice dobře, ale je to jenom malá část podnikatelů, i když velmi důležitá. Je to velmi důležitý zákon, že tady rozšiřujeme tento okruh osob. Ale stále si řekněme, že covidová doba trvá dlouho, živnostníci již téměř rok, většina z nich opravdu takzvaně přežívá a živoří. Kompenzace jsou buď stejné, nebo nižší, nebo spíš, mimo tedy, výjimkou je tento zákon, se okruh osob, které mají možnost přijímat kompenzace za to, že byla omezena jejich činnost, buď už rozhodnutím vlády, nebo vůbec tím, že nastala doba covidová... I to je, i když nebyla v mnohých případech, já se k tomu dostanu, zakázána činnost vládou, mnozí podnikatelé nemohou podnikat.

Proto jsem si dovolila předložit dva pozměňovací návrhy, které pomáhají právě ještě občanům. Ten první z nich, pozměňovací návrh, zvyšuje částku denního kompenzačního bonusu z 500 korun na 667. Je to taková zvláštní částka, měsíčně je to tedy z 15 tisíc na 20 010 korun, ale potřebovali jsme se dopočítat na nějakou částku, která se bude pohybovat kolem těch 20 tisíc a byla by dělitelná 12. A to z toho důvodu, že v první vlně pandemie dostávaly ve stejné výši kompenzační bonus osoby samostatně výdělečné činné, ale v té době měly odpuštěny a nemusely platit z toho sociální a zdravotní pojištění, což nyní není. Takže kdybych to řekla velmi laicky, oni mají ten snížený příjem z toho kompenzačního bonusu ještě nižší. Když se podíváme na to, jak dlouho už tady tato doba trvá, a tak dlouho přežívat opravdu jenom z takového téměř životního minima, které pokryje sotva náklady domácností základní, není v tom už zahrnuté nic, že třeba mají různé splátky atd., tak jak to všichni známe samozřejmě ze svých životů, de facto se jim ta částka ještě snižuje. Proto jdeme touto cestou.

Pokud podpoříte, budeme rádi. Vím, že to zase jde směrem k těm obcím a krajům, to, o čem jsme tady hovořili, k tomu se ještě taky dostanu. Ale mluvíme teď o těch občanech, jak říkal kolega Goláň, a já to v tomto případě taky tak cítím a vidím. Takže budu ráda za podporu tohoto, a je to opravdu především z toho, de facto se dostaneme na podobnou částku, jakou měli v té první vlně. Ať jim ji nesnižujeme. I s tím dlouhotrvajícím stavem, který je nepříznivý, nevíme, kdy skončí. Budeme se bavit za chvilku o očkování, které neprobíhá tak rychle, jak by mělo, takže pořád ještě, to, jak pořád čekáme, to světlo na konci tunelu, kdy už nám bude lépe, kdy už možná začneme některé provozy otevírat, budou moci někteří podnikatelé začít podnikat, je pořád v nedohlednu, tak i s tímto pohledem se na to dívejme.

Druhý pozměňovací návrh, kde chceme rozšířit kompenzační bonus o podnikatele bez provozoven, nebo ti, kteří dle výkladu úřadů nemusí být těmi, kteří jsou přímo a bezprostředně navázáni na ty, kterým byla vládou činnost uzavřená. Máte tam uvedeno pár příkladů i v té důvodové zprávě, ale řekněme si, že zase chci vrátit a napravit ten stav, který byl v první vlně pandemie. Oproti totiž jarní verzi je nyní kompenzační bonus opravdu snížen o část těch podnikatelů. Na jaře stačilo, aby měl podnikatel kvůli opatřením či koronaviru nižší poptávku. Nyní na bonus mají nárok jen ti, kterým vláda přímo zakázala či omezila činnost, a jejich dodavatelé. Jde o to, jestli ta činnost je přímo zakázána, nebo není. Ale v důsledku koronaviru, jak tam mám třeba příklady účetní, která dělá účetnictví, daňové přiznání, hospodaření například restauracím, hotelům a těmto provozovnám, které byly uzavřené, může být výkladem úředníků řečeno, že ona nemá zakázáno podnikat z domu a může dělat to účetnictví někomu jinému, ale ona během krátké doby si nesežene další dodavatele.

Navíc v dnešní době ten pracovní trh je velmi omezený, aby ona mohla tu svoji činnost, kterou nemá zakázanou, dá se říct, že není úplně přímo navázána na tu zakázanou činnost nebo to odvětví, tak ona z toho síta vypadává. Dalším příkladem mohou být třeba maséři, kteří nemají svoji provozovnu, chodí i do domácností, ale dneska si lidé nepozvou někoho cizího. Dneska se omezují i tyto služby, dneska naše zdraví zase i v tomto trpí, kdybych pominula samozřejmě ostatní další věci, které jiné zdravotní stránky nám trpí v této době, protože se samozřejmě a pochopitelně zaměřujeme především na léčení covidové pandemie. Takže jsou to třeba i tito podnikatelé, které si ti lidé domů nepozvou, i když oni přímo konkrétně nemají zakázanou tu činnost, protože nemají provozovnu, atd.

Takže tímto druhým pozměňovacím návrhem de facto vracíme to, co už bylo v té první vlně. Je tam velmi přísné kritérium, aby v té doložitelné době měli snížené příjmy až o 80 %, to není vůbec nic jednoduchého doložit. Ale budu ráda, když budeme myslet i na tyto podnikatele. Nezdá se to, ale je to zase velké množství lidí. Když budeme myslet na lidi, kterým vláda nezakázala podnikat, ale kteří nám tímto sítem propadají.

Já vám předem moc děkuji za případnou podporu těchto mých pozměňovacích návrhů, které jdou za našimi občany. Opravdu je to jim a měla by to jim být velká pomoc. A co se těch měst a obcí, já si myslím, že my jako KDU-ČSL nebo náš klub jsme třeba i přímo tady v Senátu za obce a kraje už bojovali mnohokrát. I díky nám se podařilo vrátit, nebudu vzpomínat, třeba pozměňovací návrh do Poslanecké sněmovny, díky tomu se znovu otevřela diskuse a byly kompenzace obcím a krajům vráceny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama