Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2020 12:31:00

Českým firmám chceme pomoct s vývozem do zahraničí

Českým firmám chceme pomoct s vývozem do zahraničí

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček navštívil v pátek 17. dubna 2020 v Ústeckém kraji dvě české firmy, které se zabývají výrobou nanovláken, nano tkanin a aktuálně také navýšily svou výrobu ochranných pomůcek pro české zdravotníky.

 „ČR se v evropském i světovém měřítku řadí ke státům s velmi pokročilým nanotechnologickým sektorem. Aktuální pandemie ukazuje, že v Česku je řada šikovných firem, které nám v takto náročné situaci pomáhají a které musíme podporovat, aby se dále rozvíjely,“ uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Jednou z firem, kterou dnes ministr zahraničních věcí navštívil, byla společnost Nanologix. Na konci března poskytlo MZV dar Španělsku, který sestával mimo jiné z 90 polomasek vyráběných právě zde. Doporučení na masky Nanologix následně dostaly od Španělů další armády států NATO. „Ministerstvo zahraničních věcí využívá v současné krizi samozřejmě i české výrobky, naši ekonomiku je třeba podporovat. Českým firmám v tomto odvětví navíc chceme pomoct s vývozem do zahraničí, který teď není jednoduchý,“ řekl Petříček.

Druhou firmou byla Pardam, která minulý rok představila nanopistoli, kterou lze použit například na lepší hojení ran a kožních problémů, nebo k aplikaci nanovrstvy na vzduchové filtry klimatizací. V současné době vyrábí přednostně pro zdravotnická zařízení respirátory s cílem navýšit výrobu na 500 000 kusů respirátorů měsíčně.

Celosvětové šíření koronaviru má zásadní vliv na globální ekonomiku a její budoucí vývoj. Proto MZV ihned na začátku krize spustilo Nouzový balíček a nabízí asistenci českým podnikatelům, pokud se dostanou do problémů s realizací obchodních dodávek do zahraničí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama