Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2020 7:32:00

Jednou z priorit zahraniční politiky je integrace zemí západního Balkánu do EU

Jednou z priorit zahraniční politiky je integrace zemí západního Balkánu do EU

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček jednal ve středu 26. února 2020 s ministrem zahraničních věcí Severní Makedonie Nikolou Dimitrovem.

Jedním z témat jednání byla zahraničněpolitická spolupráce, zejména otázka členství Severní Makedonie v Evropské unii a NATO. Dále také bližší spolupráce v oblastech obchodu, kultury, školství či vzájemná výměna podpor při kandidaturách do orgánů OSN.

„Jednou z priorit české zahraniční politiky je integrace zemí západního Balkánu do EU. Jsem přesvědčen, že tento proces přinese nejen prosperitu, ale i stabilitu celého regionu. Fakt, že členské státy EU nenašly v říjnu konsensus ohledně započetí přístupových jednání se Severní Makedonií a Albánií, bylo pro mě velké zklamání,“ řekl ministr Petříček.

Představitelé obou zemí dnes také diskutovali o otázce severomakedonského členství v NATO „Po podepsání Protokolu o přistoupení k Severoatlantické alianci, který proběhl v únoru 2019, se Severní Makedonie již účastní téměř všech formálních a neformálních zasedání Aliance. Vážíme si zejména spolupráce během operací v Afghánistánu a Kosovu. Členství v NATO posílí stabilitu celého regionu západního Balkánu,“ dodal český ministr zahraničí.

Kromě zahraničněpolitických témat se ministři věnovali i otázce hospodářské spolupráce. Obchod mezi oběma zeměmi má značný potenciál. Vývoz České republiky do Severní Makedonie se mezi léty 2018 a 2019 zvýšil o více než 20 %. V zájmu posílení vzájemného obchodu obou zemí chceme využívat platformy Společného výboru dvoustranné hospodářské spolupráce, jehož zasedání by se mělo uskutečnit v roce 2021 v Praze.

Diskutovaným tématem byla také otázka volby členů Komise pro mezinárodní právo, jež se uskuteční na 76. zasedání Valného shromáždění OSN na podzim roku 2021 v New Yorku. „ČR předkládá kandidaturu profesora Pavla Šturmy, který byl poprvé zvolen v r. 2011 a následně znovuzvolen v r. 2016. ČR je aktuálně členem Rady pro lidská práva při OSN a jejich ochrana a podpora je jednou z priorit české zahraniční politiky,“ shrnul ministr Petříček.

Předmětem jednání byla i spolupráce v oblasti kultury a školství, kde si obě země, za velkého zájmu na obou stranách, každoročně a recipročně vyměňují místa na svých letních školách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama