Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2019 20:20:00

Ministr Petříček jednal s poradcem pro národní bezpečnost USA Boltonem

Ministr Petříček jednal s poradcem pro národní bezpečnost USA Boltonem

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček jednal ve čtvrtek 21. února 2019 s poradcem pro národní bezpečnost USA Johnem Boltonem. Tématem jednání byla především obranná a bezpečnostní spolupráce.

Schůzka s Johnem Boltonem je první ze série jednání ministra zahraničních věcí ČR Tomáše Petříčka na nejvyšší úrovni během jeho pracovní návštěvy USA.

Šéf české diplomacie ujistil poradce Boltona a nadstandardních vztazích ČR a USA a seznámil ho s rozhodnutím české vlády o zvýšení výdajů na obranu do roku 2024. „Česká republika a USA jsou blízkými spojenci v rámci NATO a v boji proti terorismu. Význam pevného ukotvení v rámci struktur NATO zůstává pro bezpečnost a obranyschopnost České republiky zásadní a nenahraditelný,“ uvedl po jednání ministr Petříček.

Ministr zahraničních věcí hovořil s poradcem Boltonem také o spolupráci obou zemí ve vědě a výzkumu či aktuálních výzvách kybernetické bezpečnosti. Bílý dům považuje za inspirativní to, jak zodpovědně se česká vláda staví k problematice ochrany svých kritických infastruktur. Ministr dále upozornil svého amerického partnera, že transatlantické vztahy by bylo lepší nezatěžovat ekonomickými spory například ohledně potenciálních cel a tarifů na automobilový průmysl. V případě jejich zavedení hrozí přímý negativní dopad na českou ekonomiku.

V rámci jednání se podrobně hovořilo i o vývoji situace v Afghánistánu, v Sýrii a ohledně tzv. Islámského státu.

Česká republika dlouhodobě bojuje proti terorismu v Afghánistánu po boku spojenců, což žel přineslo i ty největší oběti. Bílý dům toto angažmá velmi oceňuje a poradce Bolton vyjádřil soustrast rodinám všech padlých českých vojáků. Americké angažmá v Afghánistánu bude pokračovat, byť třeba v modifikované podobě v závislosti na právě probíhajících mírových jednáních. Obě strany se shodly na intenzivnější komunikaci v této oblasti.

V rámci jednání hovořili o dalších plánech Spojených států v Sýrii. John Bolton ocenil českou působnost v Sýrii jako tzv. „protecting power“ od roku 2012, kdy se Česká republika efektivně angažuje i v záležitostech amerických občanů. Poradce Bolton ministra Petříčka seznámil i s plány odchodu amerických sil ze země.

John Bolton na schůzce též poděkoval za české působení v koalici proti tzv. Islámskému státu. I po jeho vojenské porážce zůstává řada výzev – islamističtí extrémisté i nadále představují hrozbu pro bezpečnost ve světě.

Schůzka s Johnem Boltonem je prvním jednáním ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka na nejvyšší úrovni v rámci jeho návštěvy v USA. Ve čtvrtek a v pátek bude šéf české diplomacie ve Washingtonu jednat mimo jiné se zástupci podnikatelské sféry, s ředitelem Americké agentury pro mezinárodní rozvoj Markem Greenem a s ministrem zahraničních věcí USA Mikem Pompeem. Již včera po příletu zahájil ministr Petříček výstavu „Ten druhý život“, která mapuje působení českých vojáků na zahraničních misích, a setkal se s American Friends of the Czech Republic, kteří se před 20 lety zásadním způsobem zasadili o vstup ČR do NATO.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama