Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2020 16:32:05

My prioritně podporujeme, aby situaci v Bělorusku řešila EU kolektivně

My prioritně podporujeme, aby situaci v Bělorusku řešila EU kolektivně

Projev na 26. schůzi Senátu dne 12. 8. 2020 k návrhu usnesení k situaci v Bělorusku po prezidentských volbách

Vážený pane předsedající, vážené senátorky, vážení senátoři, dovolte mi jenom krátce reagovat na některá témata, která byla v rozpravě vznesena.

Zaprvé, já bych chtěl podpořit návrh reakce Senátu na dění v Bělorusku. Česká diplomacie sledovala vývoj celé kampaně, která byla doprovázena omezováním prostoru pro opoziční kandidáty, zatýkáním opozičních kandidátů, represemi proti občanské společnosti. Vyvrcholilo to také tím, že nebyla připuštěna činnost mezinárodní pozorovací mise OBSE, která měla sledovat průběh voleb, což je v rozporu se závazky členských států této organizace.

V tomto směru jsme museli konstatovat, že jak průběh kampaně, tak průběh samotné volby byl nesvobodný, nedemokratický a neodpovídá standardům mezinárodních institucí, kterých je Bělorusko součástí.

Velmi krátce bych ještě chtěl doplnit, že Česká republika reagovala jak ústy pana premiéra Babiše, tak prohlášením ministerstva zahraničních věcí, toto téma, budeme prosazovat, aby se vzneslo také na půdě Evropské unie. Zde bych krátce reagoval na pana senátora Štěcha. My prioritně podporujeme, aby situaci v Bělorusku řešila Evropská unie kolektivně, ať už v případě, pokud budeme chtít využít ekonomických nástrojů v reakci na potlačování svobody projevu, potlačování základních svobod v návaznosti na volby či na další problematické otázky, které v Bělorusku v současné době jsou. Zde Česká republika prosazuje dlouhodobě také zavedení evropského lidskoprávního sankčního nástroje. Zatím se to nedaří, já myslím, že i zde je prostor pro parlamentáře při jednání s některými partnery z jiných členských států, abychom tento nástroj měli k dispozici, abychom mohli v takovýchto případech rychle reagovat na hrubé porušování lidských práv, zejména v Evropě, ale ve světě obecně.

V tomto směru budeme chtít, aby ještě tento týden zasedala Rada ministrů zahraničních věcí. Věřím, že na tom bude dnes shoda, že v pátek by formou videokonference mohlo proběhnout toto mimořádné zasedání, které by se právě vývoji situace v Bělorusku věnovalo, a věřím, že se nám podaří také prosadit společnou evropskou reakci na volby jako takové, ale především na to, co se odehrává od těchto voleb. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama