Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2020 22:24:00

PROPEA je užitečným nástrojem pro podporu českých firem na zahraničních trzích

PROPEA je užitečným nástrojem pro podporu českých firem na zahraničních trzích

Nástroj PROPEA zprostředkovává služby zahraničních expertů českým firmám již v deseti teritoriích.

České proexportně orientované firmy mají často zkušenost s jednorázovými obchodními operacemi v zahraničí, ale od uvažování o prohloubení jejich aktivit a posílení jejich trvalé přítomnosti v teritoriu je odrazuje nedostatek zkušeností nebo absence spolehlivého partnera v místě. Zastupitelské úřady ČR proto ve spolupráci s místními partnery realizují projekty PROPEA (projekty na podporu ekonomických aktivit v zahraničí; Czech Business Support), které s finanční podporou Ministerstva zahraničních věcí ČR pomáhají firmám překonávat překážky a snižovat rizika spojená se vstupem na často náročné zahraniční trhy. V letošním roce projekty PROPEA fungují již v deseti teritoriích.

Partnerští poskytovatelé služeb v zahraničí mohou české firmy provést složitým procesem etablování se na zahraničním trhu od vypracování business plánu pro vstup na trh, zajištění potřebných certifikací a uvedení produktů na trh až po založení pobočky nebo spuštění výroby v místě. Těchto a dalších služeb mohou čeští podnikatelé využít v Japonsku, Mongolsku, Maroku, Číně, Indii, Mexiku, Peru, Bosně a Hercegovině, Spojeném království a ve Vietnamu.

„PROPEA je užitečným nástrojem, jak posílit kapacity ČR pro podporu trvalejší přítomnosti českých firem na zahraničních trzích. Potenciál projektů PROPEA narůstá v současné době, kdy se řada firem dostala do složité situace kvůli mimořádným opatřením, která byla přijata v důsledku pandemie COVID-19. V rámci PROPEA dokážeme pomoci se zajištěním kontinuity obchodních styků, řešením logistických problémů a dohledem nad aktivitami firem v místě“ uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Jednou z prvních zemí, kde byl projekt PROPEA již v roce 2019 spuštěn, je Mongolsko. Fungování projektu přibližuje ekonomická diplomatka zastupitelského úřadu ČR v Ulánbátaru, Iva Šustáková: „Pro svůj podnikatelský záměr v Mongolsku už v letošním roce obdržely konkrétní podporu dvě české firmy. První služby, o které podnikatelé projevili zájem, se týkaly průzkumu trhu, vytvoření odběratelských sítí a marketingových strategií v segmentech veterinárních léčiv, zemědělské techniky a potravinářství“.

Projekty PROPEA fungují na základě spolupráce zastupitelského úřadu a ověřeného místního partnera, který českým firmám poskytuje kvalitní a specializované služby za zvýhodněných podmínek. Z rozpočtu projektu PROPEA je dotováno 70 % ceny služby a zbylých 30 % představuje spoluúčast firem.

Podrobnější informace o projektech PROPEA v jednotlivých zemích mají ekonomičtí diplomaté příslušných zastupitelských úřadů (příloha s kontakty (PDF, 264 KB)). Přikládáme rovněž kompletní výčet služeb (PDF, 242 KB), které mohou české firmy v rámci projektů využívat. Cena těchto služeb se v jednotlivých zemích liší.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama