Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2018 6:28:00

Potřebujeme větší zapojení soukromého sektoru do rozvojových programů

Potřebujeme větší zapojení soukromého sektoru do rozvojových programů

V pondělí 26. listopadu se v Bruselu uskutečnilo zasedání Rady EU pro zahraniční věci (FAC) ve formátu pro rozvoj. Hlavními tématy Rady byla nová investiční strategie pro Afriku a financování pro udržitelný rozvoj a sousedství.

 Ministři diskutovali také o problematice genderu a o sexuálním násilí v ozbrojených konfliktech. Vedoucím české delegace byl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, který na rozvojovou politiku klade velký důraz.

Ministři členských zemí EU si vyměnili názory na probíhající jednání o alianci mezi Afrikou a Evropou pro udržitelné investice a zaměstnanost. „Potřebujeme více našich investic do rozvojových zemí a větší zapojení soukromého sektoru do rozvojových programů,“ uvedl ministr Petříček.

Rada dále jednala o budoucím rozpočtu a finanční architektuře pro udržitelný rozvoj a sousedství. Ministři obdrželi informace o aktuálním stavu jednání o víceletém finančním rámci, která se zaměřují na Nástroj pro sousedství a rozvojovou a mezinárodní spolupráci (NDICI, Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument). ČR podporuje začlenění sousedství i Evropského rozvojového fondu do tohoto jednotného evropského nástroje, jak navrhuje Evropská komise.

Ministři během pracovního oběda diskutovali o problematice genderu, zejména s ohledem na problematiku sexuálního násilí v ozbrojených konfliktech. Hosty oběda byli laureáti Nobelovy ceny míru za rok 2018, paní Nadia Murad a Dr. Denis Mukwege, kteří byli oceněni za své úsilí o ukončení praxe zneužívání sexuálního násilí pro dosažení válečných cílů. „Česká republika silně odsuzuje všechny formy sexuálního a genderového násilí" zdůraznil ministr Petříček. Podpořili jsme kampaň proti sexuálnímu zneužívání a domácímu násilí v Zimbabwe. Naše humanitární projekty zlepšují životy dívek a žen v Iráku, Sýrii a dalších zemích,“ doplnil šéf české diplomacie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama